Louwke vereeuwigd in boek

 

Treurende moeder, Louwke Poep, Louwke. Dit monument staat al 93 jaar pal in het centrum van onze gemeente. Het eert, aan het begin van de Christiaan Pallemansstraat, alle Kapelse slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Louwke is ook een ankerpunt, een rustpunt, misschien zelfs wel hét dorpszicht van Kapellen. Het beeld ligt vele Kapellenaren ook nauw aan het hart. Dat bleek eerder dit jaar nog uit de vele reacties die de gemeente ontving toen de treurwilg achter het monument sneuvelde (na hevige rukwinden).

Tel daarbij de herdenking 100 jaar Grote Oorlog, die net achter de rug is, en dit jaar de herdenking 75 jaar Bevrijding (na Wereldoorlog II) … Redenen genoeg, vond de gemeente, om een boek over het monument der gesneuvelden uit te geven.

‘Louwke’ is een lijvig boek geworden. Maar liefst 216 pagina’s, 14 hoofdstukken en 4 bijlages, meer dan 300 foto’s en illustraties, zowel uit de oude doos als recentere. Het boek vertelt onder meer over de (voor)geschiedenis van en de plannen voor het monument, over kunstenaar Theo Blickx, over de treurwilg(en) en over de bijnaam. Van alle Kapelse gesneuvelden vind je een korte biografie in het boek en je ontdekt op welke andere plekken in Kapellen ze worden herdacht. Ook zusjes en broertjes van Louwke passeren de revue. Maar ook ludiekere aspecten komen aan bod, zoals gedichten en brieven over het beeld en zelfs recepten waar je in de keuken mee aan de slag kan.

‘Louwke’ is vooral een eerbetoon geworden aan de onvoorwaardelijke en wederzijdse liefde tussen Louwke en de Kapellenaren. Én een eerbetoon aan alle Kapellenaren die sneuvelden in beide wereldoorlogen.

Het boek draagt ook de manifeste boodschap “nooit meer oorlog” uit. Het boek is uitsluitend te koop bij de gemeente, aan de onthaalbalie van het Administratief Centrum (Antwerpsesteenweg 130) en kost € 19,95.

Veel leesplezier! En als je nog een cadeautje voor onder de kerstboom zoekt …

 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *