Lou Roman: “Muziek is mijn leven”


 

Naar aanleiding van het 45-jarig bestaan van zijn orkest heeft Lou Roman eindelijk gedaan wat vele collega’s uit de showbizz hem al dikwijls gevraagd hadden : “Met wat jij hebt beleefd gedurende al die jaren, zou je een boek moeten schrijven”. En kijk, op donderdag 19 oktober werd tijdens de persvoorstelling in het Ekers cultuurcentrum 252cc in Hof De Bist het boek “Muziek is mijn leven” feestelijk gepresenteerd, een uitgave van uitgeverij Artus. Nogal wat bekend volk uit de showbizz tekende present o.a. Luc Appermont, Udo, Nadia, Gunther Neefs, Nest Adriaensens (van de Strangers) en Warre Borgmans.
Verhalen à volonté
Het is geen saaie samenvatting van data en feiten geworden maar eerder een gestructureerd geheel van hoofdstukken waarin Lou (intussen 65) grasduint in de voorbije halve eeuw en anekdotes, verhalen en beschouwingen beschrijft, vaak gekoppeld aan muzikanten, artiesten of muziektempels die in de loop der jaren een invloed hebben gehad op Roman als muzikant en orkestleider. En daar zitten nogal wat namen tussen : Gaston Berghmans, Leo Martin, Nicole en Hugo, Yvonne Verbeeck, Ben Cramer, Jacky Lafon, René Froger, Gilbert Bécaud, Malcolm Roberts, Ann Christy, Helmut Zacharias, The Three Degrees, Tavares, Johnny Logan, Lou Rawls, Sophie, Rob De Nijs,kortom een héél lange lijst. En dan vergeten wij nog de optredens in Walters’ verjaardagshow tijdens de beginjaren van VTM.
Alles begon met een accordeon
Voor Lou is het muzikale leven begonnen toen hij als 6-jarige kleuter een accordeon kreeg. Later is hij overgeschakeld op orgel om uiteindelijk achter de piano te belanden als orkestleider. In een tijd waarin alle orkesten een moeilijke periode doormaakten en doormaken, heeft de Lou Roman Band steeds meer dan stand kunnen houden. Lou heeft namelijk nooit een ander beroep dan muzikant-orkestleider uitgeoefend. Zijn orkest kreeg in 1994, 1995 en 1996 trouwens de Zamu-award als beste amusementsorkest waar verschillende muzikanten overigens al tientallen jaren deel van uitmaken. Elk jaar verzorgt het orkest in januari de nieuwjaarsconcerten van S-plus in het Kursaal van Oostende, telkens muzikale hoogtepunten voor publiek èn orkest dat voor die gelegenheid wordt uitgebreid met violen tot een 18-koppige band.
Familie
In zijn megahit “Music” zal John Miles tijdens de komende Night of the Proms opnieuw zingen : ‘Music was my first love and it will be my last’. Het eerste deel van die zin past perfect bij Lou Roman maar zijn laatste liefde zal zeker gaan naar echtgenote Sylviane en kinderen Sasja en Maxime want Lou is een op-en-top familieman.
Boekenbeurs en jubileumconcert
Tijdens de komende Boekenbeurs in Antwerp Expo zal Lou, zoals een “echte”, signeersessies houden op de stand van uitgeverij Artus op 5 en 12 november, telkens van 15 tot 17 uur. Uiteraard is ook daar zijn boek te koop, kostprijs 24.95 euro. Op 10 december wordt in De Roma in Borgerhout “45 jaar Lou Roman Band” gevierd met een jubileumconcert waaraan onder meer Barbara Dex, Gunther Neefs, Willy Sommers en Belle Perez zullen meewerken. (jdh)
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *