STABROEK – Op de derde editie van de PITO-Jobbeurs trokken opnieuw een massa bedrijven naar de sporthal van de school aan het Laageind te Stabroek, om er in contact te komen met een 450-tal leerlingen uit de derde graad. Voor de jongeren een opportuniteit om te ervaren wat ‘netwerken’ is, en voor bedrijven een ideale plek om op zoek te gaan naar enthousiaste technische profielen.
Provinciaal gedeputeerde voor onderwijs Luk Lemmens (midden), met directie van Pito en een afvaardiging van het Stabroeks bestuur
Het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs te Stabroek mocht op donderdag 20 april een zestigtal bedrijven ontvangen op dit event. De talrijke standen werden ingevuld door bedrijven uit verschillende sectoren, zodat de leerlingen uit de derde graad kennismaakten met wat de arbeidsmarkt te bieden heeft nadat ze hun PITO-schoolcarrière hebben afgerond. De bedrijven op hun beurt namen ruim de tijd om de jongeren te informeren en vragen te beantwoorden over mogelijke stageplaatsen, jobinhouden en doorgroeimogelijkheden.
Zowel de leerlingen van het 5de, zesde en 7de jaar konden kennis maken met de jobbeurs
Provinciaal gedeputeerde voor onderwijs Luk Lemmens is zeer tevreden met het succes van de Jobbeurs: “De synergie tussen het provinciaal onderwijs en de bedrijfswereld is een echt succesverhaal. Door goed te luisteren naar de noden van de industrie kunnen we ons onderwijs voortdurend innoveren en zo dragen we bij aan een oplossing voor knelpuntberoepen. Dat bedrijven hier massaal aanwezig zijn om onze leerlingen te ontmoeten, bewijst dat deze aanpak werkt. Met dit initiatief willen we ouders en jongeren overtuigen om een positieve keuze te maken voor technische en wetenschappelijk georiënteerde opleidingen, zowel gericht op de arbeidsmarkt als op het aanvatten van studies in het hoger onderwijs. Met deze beurs kunnen de banden aangehaald worden tussen de bedrijven, leerkrachten, technische adviseurs en directie”.
Leerlingen konden informatie inzamelen aan de verschillende stands
Land- en tuinbouwbedrijven, de NMBS, de gemeente Stabroek, talrijke (petro)chemische bedrijven uit de Antwerpse Haven, aangevuld met meerdere stagebedrijven die al jarenlang samenwerken met de school vonden snel opnieuw hun weg naar deze Jobbeurs. Nieuw op deze editie was een stand van Defensie, dat ook veel belangstelling wekte bij de leerlingen.
Voor eerst stond er een stand van Defensie op de jobbeurs
“De kracht van de PITO-Jobbeurs bestaat erin dat onze studenten de arbeidsmarkt ontdekken op een laagdrempelige manier, aangezien ze in een vertrouwde omgeving hun eerste kennismakingsgesprek kunnen voeren. Door de nauwe samenwerking met het bedrijfsleven blijft PITO Stabroek aan haar leerlingen een unieke kans bieden om de bedrijfswereld van dichtbij te ontmoeten”, aldus Daniëlle Segers, directeur PITO.
Nieuwe opleidingen vanaf september
Als concretisering van deze nauwe afstemming op de noden van de arbeidsmarkt, start de school vanaf september met maar liefst twee nieuwe studierichtingen. In het kader van de onderwijsvernieuwing biedt PITO vanaf het vijfde jaar de opleiding Koel- en warmtetechnieken (dubbele finaliteit) en Preventief onderhoud machines en installaties (arbeidsmarktfinaliteit) aan. “Voor de oprichting van deze opleidingen kregen we zeer veel steunbrieven van bedrijven waarmee we contacten onderhouden”, vult pedagogisch directeur Raf Van Bergen aan. “We starten daarom vanaf september met deze twee opleidingen waarvan we weten dat ze de bedrijven zullen helpen om de vacatures voor enkele knelpuntberoepen in te vullen. Het is als school dan erg fijn om te weten dat de bedrijven achter deze beslissing staan en dat onze jongeren bij hen een interessante, leerrijke stage- of werkplek mogen vinden.”
Ook het Provinciaal Onderwijs Antwerpen vindt het belangrijk om de scholen te innoveren en het opleidingsaanbod aan te vullen, om zo in te spelen op de actuele noden van bedrijven. “Wie op het PITO afstudeert, is vaak goed geplaatst om dergelijke werkplekken in te vullen. Het is dan ook erg belangrijk dat we blijven inzetten op de samenwerking tussen leerlingen en leerkrachten uit het provinciaal onderwijs en de bedrijfswereld”, aldus provinciaal onderwijsgedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).