Inrichting busbaan tussen aansluiting A12-R2 in Antwerpen en oprit Leugenberg in Ekeren

REGIO – Heel wat werknemers van bedrijven in de Antwerpse haven pendelen met een busdienst van en naar hun werkplek, het zogenaamde ‘collectief bedrijfsvervoer’. Om de doorstroming van dat vervoer te verbeteren, legt Wegen en Verkeer Antwerpen in samenwerking met Lantis een busbaan aan op de pechstrook van de A12 richting Antwerpen.


De busbaan komt er als voorbereiding op de verwachte hinder door de Oosterweelwerken op het noordelijk deel van de Ring. Het gaat over een traject van 5 kilometer, tussen de aansluiting van de A12 en de R2 in Antwerpen en oprit Leugenberg in Ekeren.
Van 23 tot en met 28 april voeren we de laatste werken uit voor de ingebruikname. We werken voornamelijk ‘s nachts om de hinder te beperken. Na openstelling wordt de busbaan op een dynamische manier ingezet in functie van de verkeersdrukte, bewaakt door het Vlaams Verkeerscentrum. Bij sterk vertraagd verkeer kan het collectief vervoer van de busbaan gebruikmaken om files te omzeilen.


Timing en verloop van de werken
Begin maart plaatste Lantis portieken met dynamische snelheidsborden die de maximumsnelheid op de A12 kunnen weergeven in functie van de verkeersdrukte. Vanaf zondag 23 april brengen we nieuwe wegmarkeringen aan om de functionaliteit en veiligheid van de busbaan te garanderen. De werken vinden voornamelijk ‘s nachts plaats en duren naar alle waarschijnlijkheid tot vrijdagochtend 28 april. De werfplanning is namelijk sterk afhankelijk van het weer. Bij regenweer bestaat de kans dat de planning wijzigt en/of de werken langer duren. We bekijken dag per dag of de werkzaamheden kunnen doorgaan.

De aannemer werkt telkens tijdens de nacht van 20.00 tot 05.00 uur. De op- en afrit Smalleweg zijn dan afgesloten. Op dinsdag 25 april is het complex Smalleweg overdag eveneens niet toegankelijk. De aannemer plaatst dan enkele verkeersborden. Het verkeer passeert steeds over één of twee versmalde rijstroken. Er geldt een snelheidsbeperking van 90 km/uur.
Enkele aanpassingen van zodra de busbaan in dienst is
De nieuwe busbaan zal rechtdoor lopen langs de op- en afrit Smalleweg. Wie het complex wil op- en afdraaien, zal steeds voorrang moeten verlenen aan het verkeer op de busbaan. Markeringen op het wegdek en verkeersborden maken dat duidelijk.

De aanleg van de busbaan heeft een impact op het snelheidsregime. Momenteel geldt een regime van 120 km/uur. Na de heraanleg zullen drie versmalde rijstroken beschikbaar zijn in plaats van twee. De maximumsnelheid op de A12 wordt daarom teruggebracht tot 100 km/uur. Op de busbaan zal een snelheidsregime van maximum 70 km/uur gelden.
Meer informatie en vragen
Info: Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be. – www.wegenenverkeer.be/antwerpen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *