Leerlingen en asielzoekers werken samen in de tuin

Leerlingen van het Pito Stabroek en bewoners van het opvangcentrum voor asielzoekers in Hoogboom slaan de handen in elkaar. Samen zorgen ze voor de heraanleg van de tuin. Later op het schooljaar begeleiden de leerlingen bewoners die daarna zelfstandig de tuin onderhouden.

De leerlingen van de land- en tuinbouwafdeling van het Pito zijn volop aan de slag in het opvangcentrum voor asielzoekers in Hoogboom. Het is de bedoeling om die tuin opnieuw aan te leggen en het onderhoud ervan te begeleiden. Jan Jaspers, technisch schooldirecteur, begeleidt de leerlingen van het tweede secundair. Later worden ook de leerlingen van de tweede en derde graad ingeschakeld. “Hier slaan we eigenlijk twee vliegen in één klap. Onze leerlingen leren bij over het heraanleggen, planten en onderhouden van de tuin. Maar tegelijkertijd is dit ook een sociaal project. Zij maken kennis met de bewoners van het opvangcentrum. Voor velen betekent dit dat ze een andere kijk krijgen op wie die mensen zijn, wat ze hier komen zoeken en over het moeilijke en vooral onzekere bestaan van hen”, legt Jan Jaspers uit. De eerste stap van dit samenwerkingsproject was een kennismaking. Blijkbaar hebben de leerlingen goed opgelet. “Ongeveer 450 mensen uit een kleine dertig landen wonen hier samen”, herinnert zich Dries (14). Wiebe weet dan weer dat de meeste asielzoekers uit Afghanistan, Kongo, Iran en Irak komen.

Sommige leerlingen zijn verbaasd over wat ze hier meemaken. “Vroeger had ik niet zo’n positieve kijk op dit centrum, maar dat is nu veranderd”, klinkt het uit verschillende monden. Na drie dagen tuinwerk zit de klus voor de leerlingen van het tweede jaar er op. Vanaf nu is het de beurt aan de leerlingen van vijf en zes secundair. “Het is de bedoeling dat de oudere leerlingen de planten snoeien en nieuwe planten en bloemen aanplanten. In de lente loopt het project ten einde”, voegt Jan Jaspers er nog aan toe.

Dankzij dit project ervaren de leerlingen ook hoe het er in de beroepspraktijk echt aan toe gaat. ’s Morgens vertrekken we met een busje en het nodige materiaal naar Hoogboom. Net alsof we naar een echte werf gaan. Wanneer we hier aankomen, gaat iedereen aan de slag. ’s Middags is er schaft en dan weer aan het werk. We zorgen er wel voor dat we tegen het einde van de schooldag opnieuw in Stabroek zijn. Dit is een levensechte werkervaring”, weet Jan Jaspers met zekerheid. De meeste leerlingen vinden deze manier van les krijgen best leuk. Anderen vinden het jammer dat ze niet op school zijn, omdat ze er misschien wel iets zouden kunnen missen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *