Leerkrachten kijken in primeur binnen in nieuwe Havenstudio met STEM-workshop aan het MAS

De nieuwe Havenstudio – copyright provincie Antwerpen

ANTWERPEN/LILLO – De nieuwe Havenstudio is feestelijk geopend in een paviljoen aan het MAS en brengt zo een educatieve workshop met robots naar centrum Antwerpen

De Havenstudio krijgt een nieuwe thuis in een paviljoen aan het MAS. Zo komt deze educatieve STEM-workshop, uniek in Vlaanderen, naar het hartje van de stad Antwerpen. Binnenkort programmeren hier leerlingen van de 1e en 2e graad secundair onderwijs robots van LEGO® Education Solutions om zo een containerterminal te leren automatiseren. Enkele leerkrachten kregen niet alleen de kans om de nieuwe toplocatie in centrum Antwerpen te verkennen, maar konden er ook al zelf enkele programmeeropdrachten uittesten.

Met deze nieuwe locatie vestigt de Havenstudio zich nabij het toekomstige belevingscentrum Havenwereld, dat in het voorjaar van 2026 zijn deuren opent op de Droogdokkensite voor scholen en het brede publiek.

De Havenstudio was voorheen gevestigd in het vroegere Havencentrum in Lillo. Deze locatie was voor veel scholen enkel bereikbaar met een bus, wat de kostprijs stevig opdreef. Met de verhuis naar de nieuwe locatie aan het MAS is de Havenstudio vlotter bereikbaar, zowel in afstand als in aantal transportmogelijkheden om tot daar te komen, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. Bovendien ademt de voormalige Droogdokkensite bij het MAS, met zijn maritieme erfgoedcollectie, de sfeer van de haven.

Uitgetest en goedgekeurd
Op 30 augustus kwamen negen nieuwsgierige leerkrachten alvast in primeur een kijkje nemen in de gloednieuwe workshopruimte en ze gingen meteen zelf aan de slag.

Havenwereld ontwikkelt voor scholen een erg divers vakoverschrijdend aanbod dat tegemoetkomt aan de noden van het onderwijs. Zo kun je de Havenstudio koppelen aan extra activiteiten in de onmiddellijke nabijheid. Een klas kan bijvoorbeeld een workshop in de Havenstudio eenvoudig combineren met een bezoek aan de tentoonstelling Vracht in het MAS en aan Portopolis. Op die manier kan een klas in één dag werken rond zowel STEM als geschiedenis, economie, aardrijkskunde en meer. Dat maakt deze uitstap nog meer laagdrempelig voor scholen.

Provincie Antwerpen heeft in totaal 168.500,00 euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Havenstudio, inclusief de verhuis naar deze nieuwe locatie.

De workshops in de Havenstudio vinden plaats vanaf 21 september 2023 aan de Hanzestedenplaats 23, 2000 Antwerpen

Meer info over de workshop, beschikbare data en reservaties via www.havenstudio.be.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *