Leen en Geert bouwen historisch pand in Berendrecht om tot praktijkhuis ‘Dorpzicht’

Geert Koch en Leen Janssens restaureerde het historische pand tot een praktijkhuis


BERENDRECHT – Leen Janssens en Geert Koch hebben een historisch pand uit 1874 omgebouwd tot het eerste praktijkhuis in Berendrecht. Het gerestaureerde praktijkhuis op de Dorpstraat heeft een mooi zicht op de Solftplaats en draagt de naam ‘Dorpzicht’. Leen en Geert bieden er vijf ruimtes aan voor mensen uit de zorg- en welzijnssector.

Leen en Gert in de inkomhal van het het ‘Dorpzicht’


Geert, afkomstig uit Berendrecht, werkt al 20 jaar als zelfstandig-consultant in de IT-sector. Leen, afkomstig uit de Kempen, werkt al enkele jaren bij Aertssen, maar had daarvoor een kledingzaak in Schilde. Het ondernemen zit bij beide dus duidelijk in het bloed. “De volgende stap was dan ook om samen iets lokaal te ondernemen”, vertelt Geert. “Maar dat is niet eenvoudig in combinatie met een fulltime job en we wilden ook dat zo’n onderneming een meerwaarde heeft voor de Polder.”

Toen in 2020 een handelspand in de Dorpstraat van Berendrecht, over de Solftplaats, te koop stond, zag het ondernemerskoppel hun kans. “Het is niet zomaar een pand. Het is een historisch gebouw uit 1874 waar al een kruidenier, bakker en café is geweest. Bovendien was het tot 1974 in handen van de familie Van der Linden. Isa Van der Linden was mijn grootmoeder langs mijn moeders kant, Francine Hordies. En wij wonen aan de andere kant van de straat.” Geert wou maar al te graag zijn vrouw overtuigen om het pand te kopen. “Hij stuurde het mij door en ik dacht onmiddellijk: we zijn vertrokken”, lacht Leen.

Het historische pand in de Dorpstraat

“En zo kwam het pand terug in de familie”, aldus Geert. Het historische pand is bijna 150 jaar oud en was rijp voor renovatie. Leen: “Dat was wel een hele opdracht, zeker omdat we zoveel mogelijk authenticiteit wilden bewaren. We vonden facturen uit 1922 van toen ze de vloer en schouw hebben gerenoveerd. Die hebben we helemaal terug opgefrist en ook de versierde plafonds hebben we gerestaureerd.”

Tijdens de renovatie dacht het koppel na over een nieuwe functie voor het handelspand. “Na een kruidenier, bakker en café vonden we dat er opnieuw leven in het gebouw moest komen”, vertelt Geert. Leen vult aan: “Op de plattegrond zagen we dat er verschillende ruimtes waren. Dus kwamen we al snel op het idee om praktijkruimtes aan te bieden.”
Oorspronkelijk wilden ze de praktijkruimtes aanbieden aan alle zelfstandigen, maar daar kwam al snel verandering in. Geert: “We hadden met enkele dokters uit de buurt gesproken en we merken dat er in Berendrecht weinig eerstelijnshulp is. Voor een kindercoach, logopediste of diëtiste moet je al snel naar Stabroek of Kapellen gaan. Daarom kwamen we op het idee om de 5 ruimtes aan te bieden aan mensen in de zorg- of welzijnssector.”

Geert een Leen behielden originele elementen

Na een renovatie van meer dan 2 jaar bieden Geert en Leen sinds begin 2023 de 5 praktijkruimtes aan met een all-in concept. “Professionele ruimtes met modern comfort (verwarming, internet, elektriciteit, water), een gemeenschappelijke keuken, wachtruimte en bezoekerstoilet.” Er is ook een grote tuin waar de zelfstandigen kunnen ontspannen. Ondertussen is er hier een loopbaancoach, klinisch psycholoog, kinder/jeugdcoach, kinderdiëtiste en lifestylecoach actief.
Voorlopig is er dus één ruimte per expert, maar in de toekomst willen Leen en Geert de ruimtes verdelen per dag. “De zelfstandigen die hier nu zijn, zitten hier niet elke dag. Daardoor kunnen we meer dan 5 zelfstandigen aannemen die de ruimtes met elkaar delen. Vooral voor starters die nog niet fulltime werken of voor zelfstandigen die ook op andere plaatsen actief zijn, is dat een ideale oplossing”, aldus Geert. Het ondernemerskoppel hoopt op die manier nog extra zelfstandigen uit de zorg- en welzijnssector aan te trekken.

Naast een praktijkruimte helpen Geert en Leen de zelfstandigen ook via sociale media. Leen: “Alles wat zij op hun sociale media delen, zetten we ook op onze pagina’s. Daarnaast helpen we ook om nieuwe patiënten de weg naar de praktijken te laten vinden, bijvoorbeeld door onze zelfstandigen in contact te brengen met de lokale huisartsenpraktijk van Elisabeth Bril.” En ook netwerken, behoort tot het hulppakket. “In de Polder werkt mond-tot-mondreclame ontzettend goed en daar proberen we ook werk van te maken”, zegt Geert.
Niet alleen de prachtige restauratie in het pand valt op, ook de fotokaders met foto’s van het oude Berendrecht. “Cool, he?”, vindt Geert. “Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in hoe Berendrecht er vroeger uitzag. Dit pand kent ook zo’n grote geschiedenis. Op ontzettend veel foto’s van vroeger vind je dit pand. Zo kwam ik een foto tegen van mijn andere grootmoeder langs de Koch kant en mijn vader Lode Koch, als baby, die tijdens de watersnood in 1953 op een bootje zitten. Op de achtergrond staat het praktijkhuis.”

Via één van de oude foto’s zijn ze ook op de naam ‘Dorpzicht’ gekomen. In een grote map van Geert met allemaal postkaarten van het oude Berendrecht laat hij een foto zien van de Dorpstraat, met het handelspand op. “Die postkaart heeft als naam ‘Dorpzicht’ en dat vond ik heel interessant. In tegenstelling tot andere gemeentes wordt Dorpstraat in Berendrecht met één ‘S’ geschreven en op de postkaart wordt ‘Dorpzicht’ zelfs zonder ‘S’ geschreven. Dat vonden we wel heel leuk.”
En het is ook nog eens toepasselijk, vindt Leen: “Vanuit dit pand heb je zicht op de Solftplaats en op de kerk. Als je op ’t Solft staat, heb je een goed zicht op ons praktijkhuis.” Geert vult aan: “Zelfs van voorbij Jos Van Nelekes zie je dit prachtige gebouw.”
Geert en Leen hebben in het praktijkhuis nog enkele plaatsen voor zelfstandigen. Voor meer info kan je terecht op www.dorpzicht.be

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder