Landbouwminister Jo Brouns op bezoek in de Polder

GEEF DE LANDBOUWERS ZEKERHEID!

De Stabroekse en Kapelse CD&V-afdelingen nodigden op zaterdag 26 november minister voor landbouw Jo Brouns uit voor een bezoek aan de polders in Stabroek. Er zijn heel wat problematieken en bedreigingen die onrust brengen en de toekomst onzeker maken voor de huidige en zeker toekomstige landbouwgeneraties.

Sarah Demartelaere, schepen van Landbouw te Stabroek (N-VA) ; Frans De Schutter, voorzitter van de landbouwraad, Jo Brouns, minister voor landbouw (CD&V), Nico Van Bouwel voorzitter CD&V Stabroek-Hoevenen-Putte, schepenen Liesbeth Bardyn en Herman Jongenelen (CD&V) en Philippe Henquet, gemeenteraadslid Kapellen (CD&V)

“We beseffen dat onze landbouwers vandaag de dag veel vragen hebben over allerhande thema’s”, aldus schepen van Stabroek, Liesbeth Bardyn. “We hebben het stikstofdossier, het grenspark Kalmthoutse Heide en het GRUP Leidingstraat Antwerpen-Albertkanaal-Ruhr. Ook het mestactieplan dat recent in het nieuws kwam, roept vragen op. En we hebben in onze regio al zoveel grond moeten afgeven aan de haven en zitten ook met serieuze kopzorgen over de aankomende dossiers. Daarom dat we u als minister hier vandaag uitgenodigd hebben.”, zegt Bardyn.

Philippe Henquet, minister Jo Brouns, schepen Liesbeth Bardyn en Nico Van Bouwel

Minister Brouns bracht eerst een bezoek aan de boerderij van De familie Costermans vooraan in het Oud Broek. Zij hadden zich grondig voorbereid en een plan opgesteld waaruit blijkt dat landbouwgronden in Stabroek grotendeels worden opgeslorpt door de op tafel liggende plannen. “Ons bedrijf valt pal in de zone”, zegt Peter en hun bezorgdheid is dus groot. Na een rondleiding op hun bedrijf trok het gezelschap naar de boerderij van Frans en Gerda De Schutter – Mertens een eindje verder. Daar sloten enkele landbouwers aan bij het gezelschap en nam de minister de tijd om naar de landbouwers te luisteren. De landbouw zorgt immers al vele generaties voor gezond voedsel en de boeren hebben zich altijd aangepast aan constante wijziging van de economie. “Met al de regelgevingen wordt het eens tijd dat er duidelijkheid komt anders wordt het nog zeer moeilijk om te weten of het nog wel zin heeft om te investeren” klinkt het bij Katleen Van Gastel en Sabina Vandeweyer. Onder de naam Landelijke toekomst vertegenwoordigen zij landbouwers uit Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel.

Katleen Van Gastel, minister Jo Brouns en Sabina Vandeweyer

De minister kreeg vervolgens een mooi assortiment van streekproducten en een mand met seizoensgroenten wat de boeren ‘verloren groenten’ noemden. Groenten die deze maand geoogst zijn, een actie tegen het voorstel van minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) die wil dat bepaalde gewassen die pas na 1 september kunnen geoogst worden, verboden worden om te telen.

Jef, zoon van geitenboer Tom Hendrickx, overhandigde een mand vol lokale producten aan de minister
De familie Bresseleers schonk een mand met ‘verloren’ groenten aan minister Brouns

Tenslotte kon iedereen nog smullen van een lekkere lunch met allemaal lokale producten rechtstreeks van de boerderij.

Meer over het bezoek van minister Brouns en de bezorgdheid van de boeren lees je in ons magazine De Polder dd. 9 december as.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *