Landbouwers protesteren tegen kandidatuur Nationaal Park

MARIA-TER-HEIDE – Donderdagnamiddag 26 januari verzamelden ter hoogte van hotel Dennenhof – Van der Valk aan de Bredabaan 940 in Maria-ter-Heide meer dan 200 landbouwers. Die kwamen allemaal uit de Noorderkempen en zelfs enkele collega’s uit Nederland. Zij maken zich grote zorgen over de kandidatuur van Grenspark Kalmthoutse Heide als Nationaal Park.
“Er zijn al verschillende overlegmomenten geweest,maar daar houden ze naar ons gevoel te weinig rekening met de landbouwers. Wij maken ons grote zorgen over onze toekomst omdat het niet duidelijk is welke impact een nationaal park zal hebben op de natuur, op de bezoekers en zeker ook niet op ons werk”, vat woordvoerster Sabina Vandeweyer samen.

124 tractoren
“De politie telde 124 tractoren en 4vrachtwagens. Meer dan 200 landbouwers uit Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Loenhout, Brecht, Kapellen, Stabroek en collega’s van net over de grens namen deel aan onze protestactie. Daar zijn we heel blij mee”, vertelt Sabina. “Op deze manier willen wij onze grote ongerustheid uitdrukken over de kandidatuur van het Grenspark Kalmthoutse Heide als Nationaal Park. We komen op voor onze rechten en voor die van toekomstige landbouwers.
Naast Sabina Vandeweyer spraken ook Koen Lommel en van Boerenbond en Joep Van Mierlo, een particuliere grondbezitter in Grenspark Kalmthoutse Heide de aanwezige landbouwers toe.

Geen draagvlak

“Wij maken hier vandaag duidelijk dat er geen breed draagvlak bestaat rond de plannen en dat ze niet naar ons luisteren. Ze nodigen ons wel uit voor overleg, maar in de verslagen nemen ze onze bezorgdheden niet op. Dat betekent dat die niet bekend zijn voor de mensen die de verslagen raadplegen. Met deze actie zorgen we voor ons eigen verslag in de media.

Veel onduidelijkheden

“Het minste dat wij verwachten is dat er een sociaal-economisch onderzoek komt naar de impact van een nationaal park op de landbouw. Wat zijn de gevolgen voor de bestaanszekerheid van onze bedrijven? Wat zijn de beperkingen op het gebruik van onze gronden? Hoe zit het met de toegankelijkheid tot onze gronden in en rond het toekomstige nationaal park?”, somt Sabina enkele prangende vragen op. “Er komen geen grondplannen op tafel over de uitbreiding van het park. Dit is voor landbouw onaanvaardbaar. Het masterplan moet de voor -en nadelen van een Nationaal Park objectief weergeven. Voordelen voor de landbouw hebben wij nog niet gehoord en kan niemand geven.

Extra toerisme

“Wij vrezen dat veel mensen in de streek niet goed beseffen wat er hen te wachten staat. Natuurdoelstelling type 3 en 4 waarvan sprake, betekent: ontoegankelijk maken van grote delen publiek domein. Hierdoor komt er meer drukte en minder privacy/rust in het buitengebied van de huidige natuur. En het is bewezen dat biodiversiteit juist floreert bij minder publiek. Extra toerisme betekent: meer verkeer, meer overnachtingen, meer horeca, … maar wil elke bewoner van het platteland dit wel? Mountainbikers krijgen straks misschien ook minder toegang. Landbouw wil geen Nationaal Park. Nu niet en nooit niet. Er is één voordeel aan onze positieve acties die we tot nu toe deden: landbouw is nu meer dan ooit verbonden, werkt samen en vormt één blok. Hopelijk met het door ons gewenst resultaat”, besluit Sabina Vandeweyer van Landelijke Toekomst.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *