Kunstenaars gezocht voor de expositie “ SurVive ”

KALMTHOUT – Naar aanleiding van het boek ‘Opnieuw Hoop’ organiseert filmmaker, regisseur en auteur Ritchie Vermeire uit Kalmthout een virtuele tentoonstelling en online veiling van gedoneerde kunstwerken. 50% van de opbrengst is ten behoeve van Punt.vzw, een organisatie die slachtoffers van seksueel misbruik begeleidt o.a. door middel van praatgroepen. 50% zal geïnvesteerd worden in de kortfilm over seksueel misbruik die Ritchie in de herfst uitbrengt.

Het doel van de expositie is om het slachtoffer (overlever) van seksueel misbruik een stem te geven, achter elk kunstwerk schuilt nl. een uniek en persoonlijk verhaal. Maar ook de kunstenaars komen aan het woord in de virtuele tour om toelichting te geven bij hun creatie.

Ook bekende kunstenaars verlenen hun ondersteuning uit sympathie. Oa  Sarah Van der Meiren, en lokale kunstenaars zoals Jan Rijsdijk en de lokale beeldhouwer Jorg Van Daele, die internationale faam geniet.

De tentoonstelling wordt volledig corona-proof georganiseerd in Hof ter Weyden te Essen. Er bestaat nog een kans om tot vrijdag 4 december 13:00 je kunstwerken daar af te leveren indien je als kunstenaar interesse hebt om deel te nemen aan dit goede doel. Info: ritchie.vermeire@movemeproductions.be.

Donatie kunstwerk
Het weggeschonken kunstwerk zal opgenomen worden in een exclusieve driedimensionale digitale kunstgalerij die levenslang online te bezichtigen zal zijn via de computer of met behulp van een virtuele bril.  Het doel van de expositie is dat er achter elk kunstwerk een verhaal schuilt van een slachtoffer (overlever) van seksueel misbruik, hetwelk zal worden verteld zodat deze mensen gehoord worden.
Het hoeft  niet persé om kunstwerken met een donkere uitstraling te gaan. Het desbetreffende kunstwerk mag zelfs optimisme en vrolijkheid uitstralen. In het ware leven voelen we ook positieve energie of krachtige overlevingsdrang. Of we zien de pijn niet dat het slachtoffer met zich meedraagt achter zijn of haar vrolijke masker. Naast de digitale expositie zal de kunstenaar ook zijn verhaal kunnen vertellen over zijn werk.
Er zullen bij het werk twee icoontjes zichtbaar zijn. Eén icoon dat linkt naar het verhaal van de kunstenaar en het andere icoon dat linkt naar het verhaal van de overlever van seksueel geweld.

De geschonken kunstwerken worden per opbod verkocht waarvan 50% van de opbrengst  gaat naar VZW Punt, een VZW die zich inzet voor slachtoffers van seksueel geweld. De andere 50%  gaat naar de kortfilm over seksueel misbruik die volgende herfst in 2021 in productie gaat. In deze kortfilm zetten we ook VZW Punt en VZW Tout Bien in de kijker.  
Met dit initiatief proberen we bijgevolg de financiering te ondersteunen van het mooie en krachtige werk dat VZW Punt verricht, evenals de financiering van de productie van de kortfilm.
Wat houdt dit concreet in voor de kunstenaar:
-Levenslang is jouw geschonken werk digitaal en drie dimensionaal te bezichtigen, via internet, via computer of VR bril.
-Jouw kunstwerk zal voor altijd gelinkt staan aan dit goede doel.
-De digitale tentoonstelling zal over heel de wereld te bezichtigen zijn, en zal in de kijker gezet worden via pers en media.

Een voorbeeld van een digitale tentoonstelling kan je via volgende link bekijken. Het betreft de tentoonstelling die ik heb gemaakt voor snijders-rockoxhuis museum: https://www.snijdersrockoxhuis.be/blinddate. In de nieuwe tentoonstelling zal eveneens audio toegevoegd worden met de verhalen van de slachtoffers en kunstenaars. Ben je kunstenaar en heb je interesse? Neem contact met me op via ritchie.vermeire@movemeproductions.be.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *