Kringwinkel opent zesde filiaal in Essen

De opening vond op 6 mei plaats voor personeel, bestuursleden en andere stakeholders,

met introductie door Gaston Van Tichelt, burgemeester van Essen.

ESSEN – Kringwinkels De Cirkel hebben in de noordoostelijke rand van Antwerpen een hele traditie opgebouwd. Exact 25 jaar geleden startte de vzw met een eerste vestiging in Brecht. In de loop der jaren kwamen er vestigingen bij in Malle, Schilde, Wuustwezel en Zandhoven. Na de komst van twee webshops (www.kringshop.be en www.uwkringding.be) werd het tijd voor een volgende uitdaging.


Juni 2022 werd een openbare aanbesteding van IGEAN voor de organisatie van huis-aan-huis-ophaling en ophaling in containerparken van textiel in diverse gemeenten gegund aan De Enter, de vzw achter de kringwinkels De Cirkel. Meteen betekende dit een verdubbeling van de verwachte instroom aan textiel naar ongeveer 400 ton op jaarbasis: Zandhoven, Schilde, Zoersel, Brecht, Wuustwezel, Kalmthout en Essen worden nu bediend.
Het plan achter deze opdracht leek eenvoudig: meer lokaal hergebruik van textiel. Op 1 maand tijd werd de hele logistieke dienst aangepast om alle textielophalingen te kunnen realiseren en de vele kilo’s textiel op een goede manier te kunnen selecteren. In enkele maanden tijd slaagden de tientallen doelgroepmedewerkers er in om elke winkel te vernieuwen en 25% meer vloeroppervlakte te creëren voor kleding, zonder afbreuk te doen aan andere productgroepen die typisch zijn voor de kringwinkel. Het resultaat is onverhoopt: nu reeds stellen we vast dat het verkocht aantal stuks in de bestaande winkels stijgt met 33 %. Concreet betekent dit dat op twee maanden tijd 8000 stuks meer verkocht werden in de diverse winkels. Voor deze realisatie konden een tiental nieuwe doelgroepmedewerkers aan de slag.
Sluitstuk van de hele nieuwe dienstverlening is een bijkomende kringwinkel in Essen, met de focus op kleding. “Opnieuw geluk” wordt de slogan van deze boetiek. Zowel dames-, heren- als kinderkleding is terug te vinden in de nieuwe winkel in de Stationsstraat 50. Daarbij vallen heel wat accessoires op die een leuke outfit onderstrepen: schoenen, hoeden, sjaals, juwelen,…


Kringwinkels de Cirkel besteden heel veel aandacht aan het lokaal karakter en vond in het gemeentebestuur van Essen een zeer waardevolle partner. Zowel burgemeester Gaston Van Tichelt als schepenen Helmut Jaspers (Vooruit) en Brigitte Van Aert (CD&V) trokken de voorbije jaren al mee aan de kar om een kringwinkel in de gemeente te realiseren.


Met deze nieuwe winkel zorgt men voor het super lokale hergebruik van kleding dat door de Essense inwoners gegeven wordt in containerparken en bij huis-aan-huis-ophaling. Daarenboven stelt de vzw ook Essense mensen te werk: Essenaren die niet onmiddellijk op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen verdienen hier – net zoals de kleding – opnieuw hun geluk! Bij de start van deze winkel geeft De Enter een zestal nieuwe medewerkers opnieuw een meer dan verdiende kans.
“Eén kilogram hergebruik kleding bespaart 25 kg CO2.”, aldus Gert Paulussen, directeur van kringwinkels De Cirkel. “Als iedereen op jaarbasis 4 stuks tweedehands kleding koopt, bespaart Essen 500.000 kg CO2. Haalbaar, toch?”


Kringwinkel Essen in de Stationsstraat 50 is alle weekdagen geopend van 09.30u. tot 18 uur en op zaterdag van 09.30u. tot 17.30u.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *