Koen Van Look pakt tweede koningstitel

In Dorpsstraat te Stabroek was het op zondag 19 februari bijzonder druk. Een massa volk kwam naar het gansrijden kijken en hun favoriete ruiter aanmoedigen. En het werd de moeite….  Omstreeks 18 uur was de nieuwe koning gekend. Koen Van Look mag voor de tweede keer de koningstitel dragen.

Voor de ruiters is het steeds een lange dag. Om 8 uur verzamelden de paarden en ruiters op de Brouwershoeve. Rond 9.30 uur trok de stoet van rood-gele ruiters op gang om traditiegetrouw cafés te bezoeken. In café De Croone in Putte moesten de nieuwkomers, de tweeling Jasper en Lukas Hendrickx, hun doop doorstaan. Bij SK Nieuw Stabroek kregen de ruiters een middagmaal voorgeschoteld. De ruiters trokken nadien nog naar het  Zwart Schaap om af te sluiten in In De Muziekmolen waar de stoet werd gevormd met de Koninklijke Fanfare Verbroedering op kop.

Bij aanvang van het gansrijden legde uittredend koning Peter Peeters zijn koningskroon en mantel rond het beeld van de gansrijders, dat opgesteld staat aan het Administratief Centrum. Eén voor één reden de ruiters onder de galg en werden voorgesteld door speaker van dienst Paul Hendrickx.  Het volk stroomde toe en de spanning kwam in het folklorespel. Toen Heindrik Verhaert de kop uit het ganzennet plukte, keek iedereen reikhalzend uit naar wie het felbegeerde kopje zou trekken. De ruiters kregen elk nog een kans om onder de blote nek te rijden. Uiteindelijk pakte Koen Van Look, met zijn paard Boris,  de ganzenkop en kreeg de koningskroon- en mantel. 

Koen Van Look (34) is lid van de gans vanaf 2008 en werd ruiter in 2017. Hij werkt als bedrijfstoezichter kerncentrale Doel. Koen en zijn vriendin Annelies, hebben drie dochters, Eva, Lotte en Febe.  Het is de tweede keer dat Koen de koningskroon mag opzetten! Hij deed deze stunt al eens in 2020.

35 Ruiters stonden te trappelen om aan het gansrijden te beginnen. Carl Beks gaf echter forfait en met een goede reden. De ruiter werd onlangs papa van een dochtertje Tess. De mama, vriendin van Carl, Nathalie Van Camp gaf dit jaar haar verpleegsterstenue van het gansrijden aan Lore Adriaenssens die samen met Jelke, doktoor Wiljan Pauwels bijstond.

Alle ruiters droegen zondag een boerensjaal om de landbouwers te steunen, die momenteel een onzekere toekomst hebben. Ruiter Peter Costermans is landbouwer en vroeg om dit jaar met een boerensjaaltje te rijden bij wijze van steun aan de landbouwers en daar werd massaal gevolg aan gegeven.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *