Kleuters geven creatieve bijdrage om processierupsen te bestrijden

BRASSCHAAT – Tijdens een Brasschaats kleuterkamp in de eerste vakantieweek hebben enkele kinderen zich van hun creatiefste kant laten zien om nestkastjes te versieren. Zo dragen ze bij aan een natuurlijk actieplan van de gemeente om de processierupsen te bestrijden. Vandaag werden de kleurrijke kastjes feestelijk opgehangen in de Hemeldreef, waar de processierups het vaakst opduikt.

De processierups is voor vele groene gemeenten een jaarlijkse aandachtstrekker, omdat de haartjes van de dieren onder andere huidirritaties kunnen veroorzaken. Om de insecten op een natuurlijke manier te verdrijven, heeft de dienst dierenwelzijn verschillende nestkastjes aangekocht. Die moeten koolmezen en pimpelmezen aantrekken, en die zijn verlekkerd op die larven en rupsen.

Samen met de groendienst en ook de jeugddienst werd een leuk plan bedacht om de nestkastjes niet zomaar op te hangen. In de eerste vakantieweek zijn de kleuters van het gemeentelijke kleuterkamp betrokken geweest en mochten ze zich creatief uitleven. Op het einde van het kamp werden de kunstwerkjes samen met de kleuters en hun ouders feestelijk opgehangen. Als bedanking voor het harde werk van de kleuters, kregen zij nog een leuke goodiebag mee naar huis.

Twee soorten kastjes
Er zijn twee soorten nestkastjes voorzien, en dat is niet zonder reden. Koolmezen zijn zeer territoriaal richting hun eigen soort, waardoor de nestkastjes niet te dicht bij elkaar geplaatst mogen worden. Door tussenin nestkastjes voor de pimpelmezen te plaatsen, kunnen er toch voldoende nestkastjes opgehangen worden. Mezen kiezen hun nestplaatsen in oktober, dus deze hangen al klaar voor de nestjes van vorig jaar.

De gemeentelijke diensten zullen in de komende jaren opvolgen of er effectief nestjes in de nestkastjes gebouwd worden. Bij een gunstig effect op de processierupsen zullen deze kastjes ieder jaar worden leeg gemaakt, opgepoetst en opnieuw geschilderd door de kinderen van Brasschaat.

foto’s: gemeente Brasschaat

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *