Kevin Pauwels en Jim Aernouts faalden in Oostmalle

In Oostmalle werd zondag 20 februari de laatste wedstrijd gereden van het huidige veldritseizoen. Voor Kevin Pauwels en Jim Aernouts stond er heel wat op het spel. Zowel Kevin als Jim hadden uitzicht op de eindzege in hun categorie. Na zijn zege in Lille, telde Kevin Pauwels nog slechts twee puntjes achterstand op Sven Nys. In de kranten was er vorige week heel wat te doen daarover. Vooral omdat men bij Telenet-Fidea er alles zou aan doen om Kevin naar de eindzege te loodsen. Stybar, Meeusen, Wellens en Peeters waren bereid hun kansen op te offeren voor de Kalmthoutenaar. Nys voelde de druk en had duidelijk andere plannen. Het publiek was talrijk aanwezig in de Trappistengemeente en die kwamen niet alleen voor het goede bier maar wel om de thriller van het jaar live mee te maken.
Vanaf de start ging het er snel aan toe. Na de eerste ronde waar de Nederlander Van Yzendoorn het commando in handen nam ging Nys naar de leiding. Hij ging snel en Kevin Pauwels en Stybar moesten alles uit de kast halen om het tempo te volgen. Hij wilde na de tweede ronde de punten pakken dat was duidelijk. Toen Kevin even van de fiets moest met remproblemen, kon Nys met Stybar doorgaan en Kevin op meer afstand zetten. In de derde ronde kwam Kevin samen met Wellens vooraan terug aansluiten en stopte het tempo. Daarvan maakte Bart Aernouts gebruik om er alleen van door te gaan. Bart nam wel enige afstand maar het Telenet-Fideablok bracht alles weer samen. Van dan af werd het een wedstrijd in de wedstrijd. Nys en Pauwels loste elkaar af aan de leiding of in de eerste groep. Toen Niels Albert in de aanval ging slaagde Nys erin om het tempo steeds te drukken. Met zijn ervaring en kracht slaagde hij in zijn opzet. Albert kon solo naar de zege rijden. Het zag er lange tijd naar uit dat voor de tweede plaats zou gespurt worden. Dan was alles voor Kevin nog mogelijk. Als Kevin de spurt zou winnen en Nys derde of vierde zou worden kon Kevin nog eindwinnaar worden. Het lot besliste er anders over. In de laatste ronde toen de spanning echt te snijden was in Oostmalle en iedereen op de tippen van zijn tenen ging staan om niets te missen van de thriller, kreeg Kevin een lekke band en moest hij langs de materiaalpost om een andere fiets. Weg was de droom van de Kalmthoutenaar. Hij was zo onder de indruk van de tactiek van Nys dat hij totaal over stuur was. Toen hij over de streep bolde als zevende, wist hij zelfs niet dat wedstrijd ten einde was. Dat hij daar veel geld aan zijn neus voorbij zag gaan aangezien Stybar hem nog de tweede plaats in het eindklassement afsnoepte, kon hem allemaal niet meer schelen. Hij was naar Oostmalle gekomen om de Gazet Van Antwerpen Trofee te winnen en daarin was hij niet geslaagd.
Bart Aernouts was wel gelukkig. Door het ongewoon beeld in de wedstrijd kon hij nog derde worden. Het was voor Bart nog maar de tweede maal dat hij in een belangrijke wedstrijd op het podium kon komen en dat nadat hij over twee weken nog met een griep voor de wedstrijden in Lille en Hoogstraten forfait moest geven. Voor Bart die zaterdag in het huwelijk treedt is dat een mooi afscheid van het seizoen. Bart was zaterdag in Valkenburg nog vierde geworden. Tom Meeusen eindigde op de tiende plaats. Het Italiaantje Marco Binaco dat in Ekeren zijn stek heeft werd zeventiende. In het eindklassement werd Kevin Pauwels derde na Stybar, Bart Aernouts zevende en Tom Meeusen achtste.
Beloften
Drie renners kwamen nog in aanmerking om eindwinnaar te worden bij de beloften. Jim Aernouts die vorig jaar op dezelfde omloop Belgisch kampioen werd kreeg vooraf de meeste kansen toegemeten. Hij moest Lars van der Haar en Joeri Adams achter zich houden. Jim nam samen met zijn ploeggenoot Eising een goede start.  Wietse Bosmans, David van der Poel en wereldkampioen Lars van der Haar en nog enkele anderen vormden vooraan een mooi groepje. Voor Jim ging het niet snel genoeg en hij trok alleen in de aanval. Hij kon wel wat voorsprong nemen, maar de wereldkampioen zag het gevaar en reed er in een ruk naar hem toe. Samen balden ze de vuisten en reden de anderen op een veilige afstand. In de laatste ronde ging Jim in de zandbak onderuit en lag de rode loper voor Lars van der Haar breed uit om niet alleen de wedstrijd te winnen maar ook de eindzege op zak te steken. Jim moest vrede nemen met de tweede plaats. “Ook zonder die val zou ik niet gewonnen hebben” gaf hij sportief toe. “Ik was eigenlijk niet zo goed vandaag. Ik ging in de aanval, maar dat was blufpoker. Ik wist drommels goed dat Lars beter was. Hij verdiend dan ook om te winnen. Over het seizoen ben ik wel tevreden. Ik kon vijf wedstrijden winnen en het eindklassement van de Superprestige. In de kerstperiode was het wat minder maar na het BK ging het weer vlot. Voor mij zit deze periode erop. Dit was mijn laatste wedstrijd bij de beloften. Ik weet wel dat het volgend jaar bij de profs wel moeilijk zal zijn. Na drie jaar wil ik er toch wel ergens staan. Dan maak ik een evaluatie en beslis ik of ik verder kan doen of een andere job moet zoeken.” Wietse Bosmans eindigde zevende, David van der Poel achtste en Stef Boden vijftiende. In het eindklassement werd Wietse vierde, David elfde en Stef veertiende.
Nieuwelingen
Na zijn val in de voorbereiding van de wedstrijd in Hoogerheide waar hij een schouderblessure opliep is de zoon van Adrie van der Poel helemaal terug op zijn niveau waarmee hij het seizoen begon. De Kapellenaar zette de kroon op zijn werk in de Sluitingsprijs. Hij won een dag vroeger ook al in Valkenburg en in Oostmalle sloot hij het seizoen af zonder nederlaag. Doch had hij er meer tegenstand dan hij had verwacht. De plaatselijke renner Stijn Caluwé bleef tot meer dan halfkoers in zijn gezelschap. Dan zette Mathieu zich recht en reed hij naar de zege ook al kon hij maar weinig afstand nemen. Zijn 29ste zege was binnen en ook het eindklassement van de Gazet Van Antwerpen Trofee voor nieuwelingen.

Jim Aernouts werd bij de beloften tweede na wereldkampioen Lars van der Haar. Tijmen Eising mocht als derde mee op het podium

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *