Kasteel Hof De Bist jarig en viert feest!

EKEREN – 1873 liet Jonker Emiel Edward Guyot-Villers (1814-1900) kasteel “Hof De Bist”, gelegen aan de Veltwijcklaan bouwen op een domein dat in 1837 door de familie Bordinckx-Monteyreman werd overgenomen van Karel Monteyreman, ontvanger van Antwerpen, en door de jonker in 1872 werd gekocht. In 1877 kwam het echtpaar Guyot-Villers er wonen waarna Emiel Guyot in 1884 burgemeester van Ekeren werd tot 1894. Na zijn overlijden bleef zijn weduwe Eulalie Villers op het kasteel wonen tot haar dood in 1914.
Het kasteel en het domein werd nadien verschillende malen verkocht omdat het echtpaar geen nakomelingen had. In 1968 kocht de gemeente Ekeren het hof en het park voor 51,4 miljoen BEF met de bedoeling in het kasteel een cultureel centrum te installeren, het park publiek toegankelijk te maken met lig- en zitweide, wandelpaden, kinderspeelpark en manifestatieplein, een restaurant aan de Veltwijcklaan en recreatiemogelijkheden voor families. Die doelstellingen werden allemaal bereikt in de loop der jaren.

Belle Epoquefeest
Om de 150ste verjaardag op gepaste wijze te vieren, organiseer het district in nauwe samenwerking met Cultuurcentrum 252cc (dat in 2014 zijn intrek nam in het kasteel) in juni activiteiten. Uit de Belle Epoque, de periode van 1870 tot 1914, zijn vooral bekend de jugendstil en art nouveau in de architectuur, Montmartre, impressionisten Monet en Renoir, de start van de luchtvaart, kortom het was een belangrijke periode voor Europa.

Heel de maand juni exposeert kunstschilder Vladimir Moszowski in het kasteel en tijdens een wandeling in het park ontdek je werk van Nils Verkaeren die overigens op donder-, vrij- en zaterdagen live aan het werk zal zijn om zes doeken van twee bij anderhalve meter te schilderen die samen één groot werk vormen.

Op 24 juni is er de apotheose met een waaier aan evenementen. Tussen 14 en 18 uur zijn er optredens van onder meer Harpduo Karisa aan de vijver, Circusdrome met “Ded Sleutel van het Circus” in de voortuin, de theatrale wandeling “Het Rot” van Theater Col, dansinitiatie Belle Epoque van Dansschool Frisse Folk en een ritje met de paardenkoets. In het kasteel speelt Camerata Guiseppe Di Sopra “Het Salon van Elisa Rombouts”, een muzikale vertelling voor de laatste bewoonster van het kasteel. Het hele Belle Epoquefeest wordt stijlvol afgerond tussen 18 en 20 uur door Brazzmataz, een 18-koppige brassband, en DJ Monjazz. (jdh)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *