Karateschool Ookami Dojo rondt kaap van 200 leden

Sensei Jelle met lid 200 en 201

STABROEK/PUTTE – Januari is traditiegetrouw een maand van goede voornemens en daardoor voor veel mensen ook het moment om met een nieuwe sport of hobby te starten. Karateschool Ookami Dojo zag de voorbije maand heel wat mensen starten met proeflessen en verwelkomde inmiddels ook het 200ste nieuwe lid in de vereniging. “We flirtten al een hele tijd met die grens”, vertelt clubhouder Jelle Strybosch, “maar daar nu over gaan voelt toch wel bijzonder. Het is een mooie mijlpaal voor onze vereniging!”

Een nieuwe wind

Ookami Dojo is een relatief jonge vereniging. De Karateschool werd eind 2016 opgericht door Jelle Strybosch, die aanvoelde dat er een nieuwe wind nodig was om kinderen en jongeren warm te maken voor de sport. “Karate heeft niet het hipste imago”, vertelt Jelle daarover. “Onze sport moet opboksen tegen Kickboksen, Thai Box, MMA,… en dan zwijg ik nog maar over nog populairdere sporten als voetbal en turnen. Karate is volgens veel mensen oubollig en zelfs saai – en jammer genoeg is het dat op heel veel plekken ook. Er is een fragiel evenwicht tussen tradities in ere houden en ze dogmatisch volgen en vaak slaat die balans in de foute richting door. Je krijgt dan ‘dood karate’, karate dat niet groeit, niet veranderd, niet open staat voor nieuwe inzichten of innovaties,… Ik wilde mijn karate niet laten verstikken en had ruimte nodig om te experimenteren met een andere aanpak. Binnen onze nieuwe Ookami Dojo kreeg ik die. Onze leden waren tevreden en mond-aan-mondreclame deed de rest. Na één jaar telde onze werking 80 leden, in het tweede jaar gingen we over de 100 en zelfs tijdens de afgelopen twee coronajaren groeide ons ledenaantal aan tot vlot 150. Nu springen we over de 200 leden en dat voelt echt wel bijzonder.”

Zacht Karate

Bij Ookami Dojo wordt Karate volgens de Kyokushin-methode beoefend. Deze stijl ligt aan de basis van het Fullcontact en wordt daardoor ook wel eens de ‘Hardste Karatestijl ter wereld’ genoemd. “Dat harde vormt soms een extra probleem”, verzucht Jelle. “Kyokushin is een erg veeleisende discipline. De trainingen zijn zwaar en uitdagend. We verwachten van onze leden veel inzet en doorzettingsvermogen. Onze sport is hard, maar wij trekken dat bewust niet door in onze omgang met elkaar. Op dat vlak zijn wij héél zacht in ons karate. We vinden het belangrijk dat we al onze leden kennen, weten welke richting ze uit willen, wat er speelt in hun leven buiten de club,… De goede band die daardoor ontstaat, maakt dat we samen véél verder kunnen gaan. Door op de juiste momenten zacht te zijn, kunnen we nog harder trainen.”  

Individuele begeleiding

Ondanks het grote ledenaantal, blijft Ookami Dojo sterk inzetten op een individuele begeleiding van haar leden. “We willen zeker niet dat onze leden nummers worden”, mengt woordvoerder Kevin Wijnands zich in het gesprek. “Onze club werkt met 2 locaties en elke locatie heeft 4 afdelingen. Onze jongste leden zijn de Pups, dan heb je de Welpen, vanaf 12 jaar heb je dan Jeugd en vanaf 18 jaar hebben we onze Volwassenen. Door de club zo in te delen, traint iedereen in een groep van 20 – 30 personen. Onze lesgevers staan daarnaast nooit alleen voor de groep, waardoor we ook een afdeling verder kunnen opsplitsen naar ervaring of interesse. Naast onze vaste lesgevers hebben we ook nog eens een team gemotiveerde jeugdleden die de trainingen van de Pups en de Welpen ondersteunen. Zij volgen een interne opleiding, waarbij zij onder begeleiding van onze vaste lesgevers ervaring kunnen opdoen om later zelfstandig les te geven. Die inspanningen zorgen er voor dat we voor elk lid karate op maat kunnen aanbieden – een recept dat keigoed werkt!”

Toekomst

Hoe de club haar toekomst ziet? “Rooskleurig”, verzekert Jelle ons. “We vierden in oktober onze 5e verjaardag en zijn van plan er nog héél wat jaartjes bij te doen. Als je ziet dat wat je doet aanslaat, geeft dat veel voldoening en zolang er mensen zijn die volgens de Ookamimethode aan Karate willen doen, gaan wij blijven zorgen dat die mogelijkheid er is!”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.