Kapelse mini-onderneming wint de titel van ‘beste provinciale minionderneming 2011

Gisteren streden 8 mini-ondernemingen uit Mechelen, Kempen en de regio Antwerpen in het Provinciehuis van Antwerpen voor de titel van ‘beste provinciale mini-onderneming’. Het Mater Salvatoris instituut uit Kapellen kaapte de 1ste plaats weg met hun zelfgemaakte en educatieve reken cd-rom. Dit bedrijfje zal Antwerpen vertegenwoordigen en verdedigen tijdens de Vlaamse finale op 7 mei.
Tijdens de presentatie van hun bedrijfje hebben de mini-ondernemers al hun creativiteit en originaliteit in de kijker gezet. Vervolgens legde de jury – die samengesteld was uit ‘echte’ bedrijfsleiders – hen op de rooster rond het gevoerde HR-beleid, de financiële resultaten en ondernomen marketingacties. MathIT kon de jury het meest bekoren en kwam als winnaar uit de bus. De Mini-onderneming MathIT bracht een reken cd-rom op de markt met een zeventig oefeningen voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar. De oefeningen vernieuwen zich telkens de CD opnieuw wordt opgestart. Kinderen kunnen zo spelenderwijs en eindeloos extra oefeningen maken.
De leerlingen hebben het softwareprogramma volledig zelf geschreven en ze hebben ook een website online gezet. Maar hier is het niet bij gebleven want op vraag van enkele scholen heeft MathIT als eerste mini-onderneming in Vlaanderen ook licenties ontwikkeld. MathIT zet eigenlijk het werk voort van de mini-onderneming, die vorig jaar in de Kapelse school een eerste reken cd-rom ontwikkeld heeft voor leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar.
High Five van het KA Turnhout heeft met zijn pedagogische en culturele workshops voor kinderen van het basisonderwijs een mooie tweede plaats behaald en de mini-onderneming Culture Cooking van KS Joma uit Merksem zijn met hun multiculturele kookworkshops en verjaardagskalender als derde geëindigd.
MathIT behaalde hierdoor hun toegangsticket tot de Vlaamse Finale. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 7 mei in het Hendrik Consciencegebouw Departement Onderwijs te Brussel.

Wat zijn mini-ondernemingen nu ook alweer?
Dit zijn bedrijfjes die meestal in de derde graad van het secundair onderwijs terug te vinden zijn. Zo’n mini-onderneming wordt door de jongeren zelf beheerd en tenslotte vereffend. Zij doorlopen hierbij dezelfde taken en activiteiten als in een reële onderneming: aandelen verkopen, vergaderen, reclame maken, een boekhouding bijhouden en niet te vergeten: produceren en verkopen van producten. Het project is een samenwerking tussen de Vlaamse Jonge Ondernemingen en Voka – Kamers van Koophandel en krijgt onder meer de steun van de Provincie Antwerpen.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *