Kalmthoutse Heide 50 jaar erkend als natuurreservaatHet Grenspark Kalmthoutse Heide is één van de meest waardevolle natuurgebieden in België. Een deel van dat huidige Grenspark werd pas in 1968 beschermd als natuurreservaat. Daarvoor kende het gebied een boeiende maar woelige geschiedenis. Die kan je tot en met 4 november ontdekken op een overzichtstentoonstelling in De Vroente in Kalmthout.
Veerle Mees, Agentschap Natuur en Bos: “Vijftig jaar na de erkenning als natuurreservaat vertellen we het verhaal van hoe het gebied in het verleden werd gebruikt voor landbouw en andere economische activiteiten, hoe het later werd beheerd en doorheen de eeuwen werd bezocht. Het is pas vanaf 1968 dat het beheer officieel werd toegewezen aan onze voorganger Waters en Bossen.”“Na een bezoek aan de tentoonstelling wandel je ook bewuster in de Kalmthoutse Heide”, weet Veerle. “Plaatsen waar je vroeger argeloos voorbij liep, krijgen een verhaal of een beeld uit de geschiedenis erbij. Want waarom ligt er ergens een molensteen in de heide? Of wat doen die drie stenen pilaren tussen bomen en struiken? Dat soort dingen ontdek je hier.”
“De Kalmthoutse heide is al vele jaren de trots van onze gemeente”, vertelt burgemeester Lukas Jacobs.  “We zijn als dorp vergroeid en opgegroeid met deze natuurpracht en mede dankzij de heide wonen we hier in een prachtige omgeving. Het was een lange weg tot de erkenning als natuurreservaat. Turfontginning en bosbouw speelden vele jaren een belangrijke economische rol. Maar door de jaren heen trok dit unieke heidelandschap steeds meer natuurliefhebbers en ook kunstenaars aan, die hier verbleven in de vele hotels in het begin van de 20ste eeuw.”
“De bescherming van de Kalmthoutse heide was gedurende vele jaren een strijd, maar daardoor kunnen we vandaag genieten van de prachtige uitgestrekte heidezichten met duinen en vennen”, gaat Lukas Jacobs verder. “Als gemeente werken we daarom ook mee aan de bescherming van de heide tegen de natuurbranden en bieden we de bezoekers uitgebreide recreatieve mogelijkheden.”
Naast de tentoonstelling worden er heel wat activiteiten rond de verjaardag van de erkenning als natuurreservaat, georganseerd. Aanraders zijn de jubileumwandelingen op zondag 23 september en zondag 28 oktober en de thematische lezingen. Een overzicht daarvan vind je op www.grenspark.be/50jaarKH
Je kan de tentoonstelling iedere werkdag bezoeken van 9 tot 17 uur, op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 11 tot 17 uur. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 4 november in De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout.
Info:: www.grenspark.be/50jaarKH, toerisme@kalmthout.be, 03 666 61 01
foto: gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder