Kalmthout keurt klimaatactieplan goed

KALMTHOUT – De Kalmthoutse gemeenteraad keurde het energie- en klimaatactieplan goed. Het plan omvat concrete acties om tegen 2030 de gemeente klimaatbestendiger te maken. De gemeente zorgt er onder meer voor dat het nieuwe gemeentehuis energieneutraal zal zijn en heeft ook de ambitie om 1 m² per inwoner of 19000 m² te ontharden.

Extremer weer
“Met de hulp van Provincie Antwerpen en IGEAN stelde de gemeente Kalmthout een ambitieus energie- en klimaatactieplan op. Dat het klimaat verandert, is de laatste jaren erg tastbaar geworden door extremere weersomstandigheden zoals langere periodes van droogte en warmte afwisselend met perioden van hevige regenval. Als gemeente moeten we ons voorbereiden op de impact van een stijgend risico op hittestress, droogte en wateroverlast en daarvoor zijn acties en maatregelen nodig”, legt schepen voor milieu, Silke Lathouwers (CD&V) uit.

40% minder CO2
“Kalmthout tekende het burgemeestersconvenant in 2020 waarmee we ons engageren om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40% te verminderen t.o.v. 2011”, vult burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) aan. “We streven als gemeente naar een klimaatneutrale organisatie. Zo zullen het nieuwe gemeentehuis en de turnhal op Sportpark Heikant energieneutraal zijn qua verwarming en warm water. De openbare verlichting schakelen we volledig over op LED-verlichting en bij de aankoop van nieuwe voertuigen opteren we zoveel mogelijk voor elektrische wagens.”

Ontharden en meer groen
“We lieten burgers al participeren in zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. De gemeente plaatste laadpalen voor elektrische auto’s en biedt deelauto’s en -fietsen aan. Er vonden al groepsaankopen plaats voor groendaken of spouwmuurisolatie”, blikt Silke Lathouwers terug. “In het klimaatactieplan staan nog meer concrete speerpunten. Zo engageren we ons om per inwoner 1 extra boom en een halve meter haag of gevelbeplanting te planten. Dat gaat dan over 19.000 bomen. Daarnaast hebben we de intentie om 1 m² per inwoner te ontharden. Onder meer in de Pastoor de Keyserlaan en omgeving verwijderden we de verharde voetpaden zodat het hemelwater makkelijker in de grond infiltreert. Het aantal laadpalen breiden we verder uit en met de streek- en biomarkt stimuleren we lokale handel en de korte keten.”

Klimaattransitie
“De doelstellingen worden breed gedragen in de gemeenteraad. En dat zal nodig zijn. De noodzakelijke klimaattransitie kunnen we alleen realiseren als we allemaal samenwerken. Als we in de toekomst klimaatrisico’s zoals droogte en wateroverlast willen beperken én iedereen toegang willen geven tot betaalbare en veilige energievoorziening, moet er iets veranderen. Plant bomen in plaats van er te rooien, hergebruik meer hemelwater, maak meer verplaatsingen per fiets, spring zuinig en doordacht om met energie”, besluit schepen Silke Lathouwers.

foto: gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *