Dennis Oblak (rechts) en Alain Sassen voor de overdekte padelvelden.
EKEREN – Dennis Oblak (39) en Alain Sassen (40) laten als twee jonge ondernemers de kaas niet van hun brood nemen. Als ze een gat in de markt ontdekken springen ze erin. Na Goolfy Indoor Minigolf en The Blacklight Pool en Karaoke worden 3 van de 5 padelvelden aan de Slijkweg 5 in Ekeren-Leugenberg overdekt. “Dat is een primeur voor de regio”, zegt Dennis.
Op 1 oktober 2020 opende Bowlingplanet 5 padelvelden. Op 1 december 2024 sloegen bowlingplanet (Steven Aerts, David Verschooren en Dimitri Van Haecht), Dennis Oblak en Alain Sassen de handen in elkaar om 3 van de 5 velden te overdekken en er vanaf 2025 een familiale en toegankelijke club van te maken met het oog op een sportieve toekomst. “Een overkapping heeft alleen maar voordelen”, zegt Dennis. “Je hoeft geen rekening te houden met de wind, zon en regen. De temperatuur is er altijd aangenaam.”
De binnenruimte heeft het grote voordeel dat de sporters geen rekening meer hoeven te houden
met het weer.
Padel is de snelstgroeiende racketsport in Europa. Het is een mix van tennis en squash en is een laagdrempelige sport die uitdagend, spectaculair en dynamisch is. “Het kan gespeeld worden door alle leeftijden”, weet Alain. Net als andere racketsporten biedt padel tal van gezondheidsvoordelen. “Het verbetert de cardiovasculaire gezondheid, verhoogt de spierkracht en bevordert de coördinatie en behendigheid. Bovendien is het een uitstekende manier om stress te verminderen en de mentale gezondheid te verbeteren door de sociale interactie en het plezier dat het spel biedt”, lezen we in de gespecialiseerde pers.
Ontstaan
Er zijn een aantal versies van de oorsprong van padel in omloop. De grondlegger zou Frank Bael zijn met zijn ‘paddle tennis’ dat hij in 1898 bedacht. Maar het ontstaan van padel zoals we dat nu kennen brengt ons naar 1969. In de Mexicaanse stad Acapulco was de tuin van de rijke Mexicaanse zakenman Enrique Corcuera iets te klein voor de aanleg van een tennisveld en hij besloot de terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Omdat het veld zo klein was vloog de bal steeds aan alle kanten het veld uit. Daarom besloot Enrique om muren aan de achterkant en zijkanten van zijn veld te laten neerzetten. Zo kreeg de padelbaan zijn vormen.
De sport vond al snel zijn weg naar Spanje dankzij de Spaanse prins Alfonso de Hohenlohe, een vriend van Corcuera. In 1974 introduceerde hij padel in Marbella, waar hij een baan bouwde in zijn Marbella Club. Dit markeerde het begin van de verspreiding van padel in Europa. De sport sloeg direct aan bij de elite en begon al snel aan populariteit te winnen. Padel is meer dan een voorbijgaande trend; het is een sport die een blijvende impact heeft op de sportwereld. De combinatie van toegankelijkheid, sociale interactie, en de snelle groei van faciliteiten maakt het een aantrekkelijke optie voor velen.
Opening
De binnen- en de buitenvelden zijn identiek. Padel wordt zowel enkel als dubbel gespeeld op een terrein van 10 bij 20 meter, begrensd door 3 meter hoge glazen wanden. Dit terrein wordt, net zoals bij tennis, in 2 verdeeld door een net, maar er kan tijdens het spel, net zoals bij squash, ook gebruik worden gemaakt van de wanden van het terrein. Dit zorgt voor langere rally’s en meer spelplezier.
De officiële opening van de overdekte padelvelden en de naamswijziging in Padelclub Leugenberg 2.0 gebeurt op zaterdag 11 januari om 14 uur door districtsburgemeester Koen Palinckx en districtsschepen voor sport Annie-Plompen. Van 9 tot 12 januari wordt op de site een eerste van 9 toernooien georganiseerd. De deelnemers komen uit heel Vlaanderen. “We zijn bijzonder goed gelegen, vlak bij de afrit van de A12 vanuit de richting Antwerpen en ook vanuit het noorden zijn we gemakkelijk te vinden. Parking zat voor de deur”, weet Dennis. (mw)
Contact Padel: : 03.236.65.15.35
info@padelleugenberg.be
Lina uit Ekeren, Jacqueline uit Sint-Job en Britt uit Mariaburg
zijn de eerste gebruikers van de overdekte padelvelden