Internationale vrouwendag

Zondag 8 maart is het Internationale vrouwendag, ook voor de 5.336 vrouwelijke asielzoekers in het opvangnetwerk van Fedasil. De vrijwilligsters van vzw Vlucka vinden het de ideale gelegenheid om de bewoonsters van het opvangcentrum van Kapellen in de bloemetjes te zetten.
Ongeveer de helft van alle vluchtelingen wereldwijd zijn vrouwen. Vrouwen die hun land ontvluchten, zijn vaak veel kwetsbaarder dan mannen. Soms is het net het vrouw-zijn dat hen dwingt tot een leven als vluchteling: ze vluchten voor een gedwongen huwelijk of prostitutie. Soms zijn ze het slachtoffer van seksueel geweld of genitale verminking. Bovendien vluchten ze vaak met kinderen, wat hen extra kwetsbaar maakt.
40% vrouwen in het opvangnetwerk
Eind 2014 verbleven er 5.336 vrouwen in het opvangnetwerk van Fedasil. 38.7% van de bewoners in het opvangnetwerk zijn vrouwen. De meeste vrouwen (30%) verblijven hier in gezinsverband, 8% van hen is alleenstaand. Samen met de niet-begeleide minderjarige meisjes (1%) vormen zij een kwetsbare groep binnen het opvangnetwerk.
In het kader van het doelgroepenbeleid werkte Fedasil de afgelopen jaren heel wat projecten uit voor (kwetsbare) vrouwen: aparte vrouwenblokken, een crèche voor de baby’s van jonge moeders, speciale workshops voor vrouwen, enz. Door deze specifieke opvang voor alleenstaande vrouwen en jonge moeders worden zij beter begeleid in het opvangnetwerk en wordt tegemoet gekomen aan hun specifieke behoeften.
Vrijwilligsters koken feestmaaltijd
In het opvangcentrum van Kapellen verblijven momenteel een 70-tal vrouwen.
Op vrijdag 6 maart, naar aanleiding van de Internationale vrouwendag, organiseren de vrijwilligsters van vzw Vlucka een speciale middag, waarin vrouwen centraal staan. De namiddag begint met een feestelijke aperitief. Daarna krijgen de asielzoeksters een maaltijd voorgeschoteld, bereid door de vrijwilligsters.
Meer info: Katija Domic – tel 03/660.19.03 – katija.domic@fedasil.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *