Intekenen op nieuw sculptuur Heikneuter kan op pinkstermarkt Kalmthout

KALMHTOUT – Er komt een tweede Willy Vandersteendag in het Arboretum op 10 november. Dan kunnen liefhebbers het sculptuur De Heikneuter afhalen. Inschrijven voor het nieuwe beeldje kan tijdens de pinkstermarkt op zondag 19 mei.

Het is opnieuw stripliefhebber Jan Francken die aan de basis ligt van dit stripinitiatief. “Het idee voor een sculptuur is langzaam gerijpt. Ik wilde al langer een beeldje laten maken over Kalmthout en Suske en Wiske. Ik heb de knoop dan maar doorgehakt en ondertussen zijn er al vierhonderd beeldjes gemaakt en verkocht. Het eerste beeldje bestaat uit een  sokkel waarop het borstbeeld van Willy Vandersteen staat. Naast de sokkel staan Suske en Wiske omringd door het wapenschild van Kalmthout, de Heikneuter en strips waarin Kalmthout aan bod komt. De firma Parastone die het beeldje maakt, is hiermee niet aan zijn proefstuk toe, want eerder al maakte het beeldjes van de twee striphelden.”


Fons van Dommelen van firma Parastone en Jan Francken

“De oplage van het eerste beeldje was meteen uitverkocht. Daarom komt er nu een tweede beeldje in een oplage van 325. Wie vorig jaar een sculptuur heeft besteld, kreeg de voorkeur om eerst in te schrijven. Zo zijn er nu al 200 gereserveerd. Het sculptuur bevat opnieuw heel wat elementen die Suske en Wiske koppelen aan de gemeente Kalmthout. We willen tijdens de pinkstermarkt de inwoners van Kalmthout en omliggende gemeenten de kans geven om in te schrijven.”, gaat Francken verder.

Heikneuter
“Dat het sculptuur De Heikneuter heet, is geen toeval.  De Heikneuter symboliseert niet alleen de hardwerkende Kempense boer op zijn heidegrond, maar ook de trots en identiteit van onze gemeente. De Heikneuter is ook de bijnaam van de inwoners van Kalmthout en het eveneens de naam van de tweejaarlijkse cultuurprijs die door de gemeente wordt uitgereikt”, legt Jan Francken uit.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *