Inrichting busbaan A12 tussen Stabroek en Ekeren – Een apart baanvak voor collectief vervoer


REGIO – Als voorbereiding op de de Oosterweelwerken op het noordelijk deel van de Ring, leggen Lantis en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een busbaan aan op de A12 in de richting van Antwerpen. Het gaat over een traject van 6 kilometer, tussen de aansluiting van de R2 in Stabroek en oprit Leugenberg in Ekeren.


Er pendelen onder andere heel wat werknemers van bedrijven in de Antwerpse haven langs deze route met een busdienst, het zogenaamde ‘collectief havenvervoer’. Bij sterk vertraagd verkeer zal het collectief vervoer van die busbaan gebruikmaken om de files te omzeilen. De busbaan wordt enkel open gesteld bij vertraagd verkeer, bij vlot verkeer rijden de bussen tussen het gewone verkeer.

Werken starten in voorjaar 2023
Lantis start in februari met het plaatsen van portieken met dynamische snelheidsborden die de maximumsnelheid op de A12 weergeven. Deze borden kunnen aangepast worden in functie van de verkeersdrukte. Nadien past AWV de markeringen aan. Van zodra die ingrepen achter de rug zijn, stellen we de busbaan open.
De werken worden voornamelijk ‘s nachts uitgevoerd om de hinder te beperken.
Aangepaste snelheid op de A12
De aanleg van de busbaan heeft een impact op het snelheidsregime op de A12. Momenteel geldt er een snelheidsbeperking van 120 km/uur. Na de heraanleg zullen drie versmalde rijstroken beschikbaar zijn in plaats van twee. De maximumsnelheid op de A12 wordt in die zone daarom teruggebracht tot 100 km/uur. Op de busbaan geldt een snelheidsregime van 70 km/uur.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *