Foto: Hoofdcommissaris-korpschef Luc Gers, Paula Verhoeven, Hoofdcommissaris-adjunct korpschef Henri Schryvers, ere-burgemeester Jacky Buchmann, burgemeester Alida De Bie en Luc Janssens, eerste schepen Kapellen
Rik Schryvers, hoofdcommissaris en adjunct-korpschef van de Politiezone Noord, ging op 1 februari met pensioen. Dinsdag kwamen vele korpsleden in het Beukenhof te Kapellen tijdens een gezellige receptie afscheid nemen van hun collega en vriend.
Rik Schryvers werd geboren in Antwerpen op 10 augustus 1951. Hij groeide op in de Marconiwijk aan de Leugenberg. Daar begon hij als jonge knaap te voetballen in de tuin samen met Eddy Snelders, die daar ook woonde.
Rik behaalde zijn eerste diploma, zijnde A2 electronica in het Rito te Kapellen. Hij ging er later mee aan de slag als “Rik elentrik’ in een montagebedrijf in Beveren. Ondertussen werd Rik een echte man nadat hij in Duitsland zijn legerplicht had vervuld. In 1976 begint zijn loopbaan bij de Antwerpse politie. Helemaal onderaan gestart volgde hij een voortgezette opleiding en gaat de verkeerspolitie versterken. In vol ornaat, met de witte handschoenen aan, regelde hij helemaal alleen het verkeer op een groot kruispunt. Op 1 augustus 1980 wordt hij bevorderd tot politie agent-brigadier en behaalt in 1981 zijn brevet voor kandidaat politiecommissaris.
Begin jaren negentig geeft hij zijn carrière een laatste definitieve wending. Op de gemeenteraad van Kapellen wordt Rik Schryvers op 24 januari 1991 verkozen als adjunct-commissaris en dient onder commissaris Daems. Toen Daems in 1995 overleed, werd Rik korpschef van de gemeentepolitie Kapellen.
Toen de politiehervorming, met de fusie van de korpsen van Stabroek en Kapellen gebundeld in een nieuwe organisatie de PZ Noord, hoopte Rik de nieuwe korpschef van de politiezone te worden. De ontgoocheling was groot wanneer hij niet weerhouden werd. Maar in een hoekje zitten kniezen, de boel tegenwerken of saboteren, staat niet in zijn woordenboek. En met zijn kennis en professionaliteit zette hij samen met huidig korpschef Luc Gers de schouders onder deze enorme uitdaging. Rik wordt niet de tegenstrever van Gers, maar zijn partner, zijn collega, zijn steun en toeverlaat, zijn rechter- en linkerhand. Burgemeester Van Mechelen had het over een cultuurchoque toen Rik naar Kapellen kwam. Hij kwam immers van ‘t Stad en had zijn witte handschoenen meegebracht. Hij bracht stijl in het korps. “Rik lag mee aan de basis voor de metamorfose in het Kapelse korps”, aldus nog Van Mechelen. Burgemeester Alida De Bie van Stabroek vond het fijn samenwerken met Rik. “Hij was een commissaris met een hart voor de lokale problemen, begripvol en diplomatisch, kortom eigenlijk een goede politieker. En omdat ik op het einde van het jaar stop, een tip: er staat een vacature open”, aldus De Bie.
Beter laat dan nooit
Voor zijn trouwe dienst bij de politie werd Rik Schryvers dinsdag 31 januari nog bedacht met enkele eretekens. Voor zijn 10 jaar dienst werd hij gelauwerd als Officier in de Leopoldsorde en kreeg daarbovenop nog het fluitje dat hij gebruikte bij het regelen van het verkeer. Voor 20 jaar dienst kreeg Rik de medaille van commandeur in de Kroonorde en is hij met 30 dienstjaren nu Grootofficier in de LeopoldII-orde.
Pensioen
En zoals bij velen, gaat ook Rik met gemengde gevoelens met pensioen. Nu kan hij veel en lang genieten van de vrije tijd op de fiets of in de tuin. Van zijn vrouwtje Paula Verhoeven, OCMW-secretaris van Kapellen, zijn dochter Kim en schoonzoon Philippe en van zijn kleinzoon Mauro. Misschien wordt hij ook een voetbaltalent net zoals de bompa en kan Rik gaan supporteren bij Capellen FC, waar hij zelf 15 jaar in het eerste elftal speelde. Of treedt hij misschien in de voetsporen van bompa en wordt hij ook een gewaardeerd politieman?