Historische wandeling herdenkt geboortedag van Aalmoezenier Cuypers

vlnr. Luc Toelen (voorzitter raad van bestuur), Eduard Mous, Nele Houtmeyers (Algemeen directeur) Burgemeester Rik Frans en Rien Bruyninckx (Hoofd Wonen & Leven – vrijwilliger)
bij de start van de historische wandeling

STABROEK – Op 13 maart 2022 zal het 150 jaar geleden zijn dat Eduardus Cuypers werd geboren. Het WZC Aalmoezenier Cuypers in de Torenseweg te Stabroek heeft zijn naam te danken aan Eduard, zoon van de toenmalig burgemeester van Stabroek.

Eduardus volgde zijn priesteropleiding in het klein seminarie te Hoogstraten en vervolgens een priesteropleiding in Mechelen. Op 4 april 1896 werd hij tot priester gewijd en ging aan het werk als leerkracht te Antwerpen in het St-Jan-Berchmanscollege. Hij kreeg de kans om leraar-aalmoezenier te worden op het eerste Belgische schoolschip Comte de Smet de Naeyer en werd in 1905 door de Belgische regering aangesteld om de landgenoten op hun reizen naar het Verre Oosten te beschermen.
Op 19 april 1906, tijdens de tweede reis van het schip, sloeg het noodlot toe. Priester Eduard (34) was één van de 33 opvarenden die tijdens een scheepsramp in de Golf van Biskaje omkwam. Men vond dat er voor de heldhaftige streekgenoot een monument moest gebouwd worden en dankzij de financiële steun van mevrouw Le Grelle – de Wael werd een rusthuis ter zijner nagedachtenis opgericht. Het opende zijn deuren op 28 juni 1908. Het enige dat met de jaren veranderde is de benaming: van “Gesticht” naar “Godshuis”, later naar “RVT” en tenslotte naar  “Woon- en Zorgcentrum” Aalmoezenier Cuypers. Bijna 100 jaar werd er in het oude gebouw gewoond. In 2005 verhuisden bewoners en personeel naar het nieuwe complex achter het oude gebouw. Op de plaats van het rusthuis werd een nieuw complex gebouwd met serviceflats.



De officiële opening van de wandeling had plaats op donderdag 10 maart. Na het doorknippen van het lint, trok een grote gezelschap onder een stralend zonnetje langsheen 21 infoborden. Eduard Mous gaf er de gepaste uitleg bij.

In de cafetaria van het zorgcentrum staat een pronkkast met o.a. monstransen van A. Cuypers en ligt het Gulden Boek. Hierin vind je al de activiteiten terug die in de loop der jaren plaatsvonden.

De wandeling blijft nog tot eind april te bezichtigen, zeker een bezoekje waard!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *