Het Polderheem, terugblik op eigen verleden

De recente uitgave van dit tijdschrift van de Kon. Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder brengt de lezers weer een tiental interessante artikels. Omdat de regio liefst 9 al dan niet verdwenen polderdorpen omvat, merkt voorzitter Martin Braem in zijn editoriaal terecht op dat dit ruim werkingsgebied niets dan voordelen biedt, omdat diverse onderwerpen variabel kunnen gespreid worden.
In dit herfstnummer blijft het De Keyserjaar actueel met een vertaling uit het Duits weekblad “Illustrierte  Zeitung” van 19 januari 1856, dat nieuwe wetenswaardigheden over de afkomst van de beroemde Zandvlietse kunstschilder aan het licht brengt. Het oud openbaar vervoer in de polder wordt door Hugo Vermeiren met “ Van diligence tot stoomtram “  haarfijn uitgevlooid. Hij brengt ook reacties van de lezers die het polderhuisje herkennen, door Marten Melsen op doek geschilderd.
Het vroeger conservenfabriekje van Zandvliet komt met woord en beeld tot leven dank zij het opzoekingswerk van Benoit Van Hees. Bart Haars belicht een merkwaardige tentoonstelling te Brussel over de werken van Marten Melsen. Gerrit Verhoeven beschrijft hoe uitvaarten te Wilmarsdonk 200 jaar geleden uit de hand liepen en hoe de orde hersteld werd. Verder pakt Cyrille Pissierssens uit met zijn oorlogservaringen als knaap aan de Kruisschans. Een aantal artikels uit weekblad “De Huisvriend”” over gebeurtenissen te “Austruweel” tussen 1864 en 1881 en een foto van een schaapherder met zijn kudde sluiten de reeks af. Wie herkent de foto ?
De heemkundige kring presenteert ook nog zijn nieuw boek, “Poldergrond” genaamd, met ruim 250 boeiende bladzijden over Polders verleden. Tot 30 september is de verkoopprijs 15 € (+ evt.
5€ verzendingskosten), daarna  19 €. Meer info bij Martin Braem (03 664 34 09). Voor Polderheem, contacteer Hugo Vermeiren (015 23 53 00 of hugovermeiren1@telenet.be.
Alle verdere info: www.polderheemkring.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *