Helder Kindercoaching helpt kinderen met mentale gezondheid

Céline Casie en Lore Adriaenssens

STABROEK – Opvoeders Lore Adriaenssens (30) en Céline Casie (26) starten in januari met hun nieuwe praktijk, Helder Kindercoaching. In hun praktijk in Ettenhoven werken ze met kinderen tot en met 12 jaar aan hun mentale gezondheid. “Mentaal welzijn is heel belangrijk, ook bij kinderen. Wij willen ze daarin begeleiden.”

Céline Casie en Lore Adriaenssens starten in januari met hun eigen praktijk, Helder Kindercoaching. In Ettenhoven motiveren en helpen ze kinderen om aan hun mentale gezondheid te werken. Met hun eigen praktijk zullen ze nog meer kunnen doen, wat ze graag doen: kinderen helpen.

Het begon allemaal tijdens corona toen zowel Céline als Lore allebei de cursus van kindercoaching gevolgd hebben. Céline Casie: “We hebben dat allebei apart gedaan en zijn het toevallig te weten gekomen van elkaar.” Allebei hadden ze zin om als zelfstandige in de kindercoaching te stappen. “We hebben dan voorzichtig liggen polsen bij elkaar of we samen geen praktijk zouden oprichten.”, vertelt Lore. En zo geschiedde.

“Dat we het met twee wel zagen zitten om een praktijk op te starten, gaf veel vertrouwen en motivatie om die cursus door te zetten.”, zegt Céline. “Maar het is ook wel spannend, je weet niet hoe het gaat lopen.” Een praktijk oprichten is dan ook een grote stap. Lore: “We hebben veel gebrainstormd en ons gevoel zit goed. Het is spannend, maar we zijn allebei wel heel enthousiast om te kunnen beginnen in januari.”

De bedoeling van Helder Kindercoaching is eenvoudig: kinderen helpen. “Dat gebeurt rechtstreeks met de kinderen, maar ook via of samen met ouders, opvoeders en leerkrachten. We helpen kinderen die het moeilijk hebben met emoties of zelfvertrouwen. Met alle mentale problemen.”, vertelt Lore. Céline vult aan: “Het is heel uitgebreid. We helpen het kind om moeilijke situaties beter aan te pakken.”

“We zijn ook geen therapeuten of psychologen. We werken aan de toekomst.”, aldus Lore. En dat doen ze met kinderen tot 12 jaar. “Al nemen we de overgang naar het middelbaar er ook heel graag bij. Dat is soms een moeilijke overgang voor kinderen die van de oudste naar de jongste van een school gaan. Dus als ze nu 13 jaar zijn, is dat geen probleem.”

Céline en Lore weten waar ze aan beginnen, want de twee hebben al jaren ervaring in de sector. “Wij hebben allebei orthopedagogie gestudeerd en hebben ook allebei in leefgroepen gewerkt.”, zegt Céline, die al vier jaar met kinderen en jongeren tussen 5-18 jaar werkt. Lore heeft al iets langer ervaring. “Ik werk al sinds 2013 in deze sector. Ik heb ook jaren in leefgroepen gestaan met kinderen tussen 0-12 jaar.”

Hun huidige job behouden ze voorlopig wel en de kindercoaching doen ze in bijberoep. “We hebben heel flexibele jobs, dus het zal geen probleem zijn om die twee te combineren.”, vertelt Céline, die hun eigen praktijk toch nog iets anders vindt dan de huidige job. “In onze praktijk gaan we meer één op één werken met kinderen, dat vind ik heel fijn. We gaan ook werken op een heel laagdrempelige manier, dat is ook iets waar ik naar uitkijk.”

En die gesprekken vinden dus plaats in hun praktijk, in Ettenhoven. “De kinderen komen naar hier of, als er een samenwerking komt met scholen, kunnen we ook naar daar gaan. In onze praktijk zal er zowat van alles wat zijn. Een zithoekje, een tafel om aan te knutselen en veel speelmateriaal.”, aldus Lore. Céline vult aan: “Al dat knutsel-, lees- en speelmateriaal is ook ondersteunend rond het gesprek dat we voeren, dus dat heeft een belangrijke functie.”

“Het is ook niet dat we één gesprek doen met de kinderen en dan een handleiding geven aan de ouders. We kunnen ook geen kinderen onmiddellijk veranderen. We willen ze gewoon helpen om zichzelf te ontdekken. Al dat materiaal speelt daar een grote rol in.”, vertelt Lore.

Mentaal welzijn

Sinds corona, en met de voorbije Warmste Week, wordt er meer en meer gepraat over mentaal welzijn. Ook bij het kind is dat iets heel belangrijk, volgens Céline en Lore. “Of kinderen het daar nu moeilijk mee hebben of niet, mentaal welzijn en emoties bij kinderen is iets wat je moet bespreken met hen. Dat is heel leerzaam om van jongs af aan mee te geven met kinderen.”, aldus Lore.

Ook Céline is van die mening. “Iedereen kan baat hebben bij een therapie of coaching. Iedereen kan dat wel eens gebruiken om gewoon even te praten over uw gevoelens, in eender welke situatie. Dat kan voor iedereen goed zijn.” Het taboe rond mentaal welzijn is dan ook gaan liggen. Lore: “We merken dat ook met onze opstart. We hebben al de vraag gekregen van een paar ouders om langs te komen. Het is geen taboe meer om die stap te zetten.”

Info

Wil je meer weten over Helder Kindercoaching? Dat kan via Instagram of via www.helderkindercoaching.be

Joppe De Hert

foto’s: Laura Loots

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *