Grote stijging aantal cursisten volwassenenonderwijs

Jongeren die hun diploma halen via het volwassenenonderwijs – Copyright: CVO Vitant

Kapellen, Stabroek en Brasschaat4.533 cursisten startten met een opleiding bij CVO Vitant, het volwassenenonderwijs van de provincie Antwerpen. Dit is maar liefst een stijging van 7% inschrijvingen tegenover het eerste semester van vorig schooljaar. 
 
“De coronacrisis zorgde de voorbije twee jaar voor een dip, maar het enthousiasme is nu helemaal terug,” vertelt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen.
“Daarenboven pikken we ook heel wat jongeren op die via het volwassenenonderwijs hun diploma willen behalen. Op onze campus Nederlands Tweede taal zijn dan weer extra klassen gecreëerd om Oekraïners wegwijs te maken. Bij de voedingsopleidingen is er eindelijk terug een stijging van cursisten Slagerij met een opmerkelijke stijging van 40% tegenover het vorige semester.” De komende weken zijn er openlesavonden en infomomenten voor de opstart van de tweede semester in februari.

CVO Vitant, het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs telt vijf campussen in Antwerpen, Berchem, Hoboken en Kapellen. Er zijn zowel dag- als avondmodules en de sterkte zit vooral in het op maat gemaakte traject van cursisten. Opleidingen kunnen ofwel intensief op een korte termijn ofwel op eigen tempo over een langere periode gevolgd worden. Cursisten kunnen starten in september of in februari.


Horeca terug in de lift, Slagerij-cursisten stijgen met 40%
Bij CVO Vitant campus PIVA stegen de inschrijvingscijfers met 5%. De Bakkerij-opleidingen en de nieuwe opleiding Sommelier waren eind juni al volzet. Alhoewel Horeca tijdens de coronamaatregelen veel te verduren kreeg, zijn deze modules terug in stijgende lijn. Met een volle klas van het intensieve éénjarig traject kok/kelner zal eind dit schooljaar CVO Vitant weer volwaardige koks afleveren

Samenwerking met de sector voor technische profielen in Kapellen, Stabroek en Brasschaat
Campus de Masten in Kapellen focust op technische opleidingen waaronder elektromecanicien en PLC-technieker. In samenwerking met ACTA in Brasschaat richt CVO Vitant het META-project in om onderhoudstechnici op te leiden. Twee opleidingen leiden cursisten op tot ook procesoperators chemie op: het traject 1825 i.s.m. ACTA en SIRA te PITO Stabroek. In totaal goed voor meer dan 100 cursisten.  Gedeputeerde Luk Lemmens: “Hier richten we ons op volwassenen tussen 18 en 25 jaar die in de chemie willen werken. Deze opleiding bestaat uit 35% les en 65% bedrijfspraktijk gedurende 1 schooljaar. We werken nu een voortraject uit met opstart in maart en waarbij jongeren kunnen proeven van verschillende technische opleidingen om dan in september een gerichte keuze te kunnen maken.”

Extra klassen Nederlands Tweede Taal (NT2) voor Oekraïners
Dinds de fusie in 2018 heeft het provinciaal volwassenenonderwijs ook een campus NT2. Maar liefst 159 modules Nederlands Tweede Taal zijn gevuld met 1464 cursisten. De provincie zoekt geregeld leerkrachten Nederlands, ook zij-instromers zijn hiervoor welkom.

Online lessen Hebreeuws en Nederlands
Naar aanleiding van de coronacrisis werd er volop geëxperimenteerd met online les. Voor al minstens twee richtingen, Hebreeuws en Nederland, blijft de provincie dit aanbieden

Inschrijvingen semester 2 – februari tot juni
Omdat CVO Vitant werkt met modules per semester kan je ook starten met je opleiding in februari. In het najaar organiseert CVO Vitant daarom infosessie en openlesavonden. Zo kan je op 22 en 24 november ‘s avonds de lessen op campus PIVA bezoeken en in december deelnemen aan de infoavonden rond diploma of een infosessie rond de VDAB-trajecten Slager-distributie en Hulpkok. Meer info op www.cvovitant.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder