Grootste waterfabriek van het land op de Kruisschans

Minister-president Peeters opent het bedrijf met een draai aan de kraan

Vlaams minister-president Kris Peeters opende  donderdag op de Kruisschans de grootste waterfabriek van het land. De installatie, die ongeveer 30 miljoen kostte kan dagelijks 19.200 m3 (het equivalent van 8 olympische zwembaden) gedemineraliseerd water produceren. Dat water wordt geleverd aan bedrijven uit de chemie en de petrochemie.
De waterfabriek met bijhorende pijpleidingnet van  20 km langs de Scheldelaan, werd in  amper één jaar tijd gebouwd door Induss, een dochteronderneming van Water-link, het samenwerkingsverband tussen AWW en TMVW. ‘Een record, wat schepen Robert Voorhamme (voorzitter van Water-link) deed zeggen: ‘Induss heeft bewezen dat we vlugger zijn dan de Chinezen, van wie altijd beweerd wordt dat ze alles in een oogwenk kunnen beslissen en uitvoeren.’

Mineralen uitzuiveren
In de waterfabriek die naast de Van Cauwelaertsluis ligt, wordt 99% van alle mineralen uit het gebruikte oppervlaktewater verwijderd. Dat water komt niet uit de vlakbij gelegen Schelde, want die bevat te veel zout, maar uit het Albertkanaal. Alle verontreinigingen en mineralen worden uit het water gehaald via twee ‘straten’ waarin filters, ontgassingsinstallaties, UV-bestraling en een mengbed zijn opgesteld. Het gedemineraliseerde water wordt gebruikt in de hoogdrukstoomturbines van de aangesloten bedrijven. ’Die zijn zeer gevoelig voor onzuiverheden en minerale bestanddelen in water. ‘, aldus een uiteenzetting van Ellen Theeuwes, algemeen bestuurster van Induss.

Onbemand
De geproduceerde dagelijkse hoeveelheid water gaat naar opslagtanks die  een capaciteit van 15.000 m3 hebben. De fabriek is zo opgevat dat de productie de komende jaren nog verdrievoudigd kan worden.
Opvallend is dat de hele installatie onbemand is en vanuit een centrale controlepost in Walem wordt bediend. Slechts nu en dan komt van daaruit een specialist over voor een routinecontrole.(sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *