Grootscheepse politieactie Politiezone Noord

De politiezone Noord (Kapellen – Stabroek) werden enkele weken geconfronteerd met een stijging van het aantal diefstallen in woningen. De maand september 2012 kende een uitzonderlijk hoog aantal inbraken, namelijk 4 maal zoveel als diezelfde maand in 2011.
De politiezone Noord heeft tussen 25 september en 4 oktober dagelijks grootscheepse controleacties gehouden.

“Wij hebben hier voldoende capaciteit voor kunnen vrijmaken doordat we de geplande teamworkdagen “gemeenschapsgerichte politiezorg” hebben uitgesteld en dit na overleg met burgemeesters Alida De Bie van Stabroek en Dirk Van Mechelen van Kapellen.  Zij hebben ons dan ook opgedragen het aantal systematische identiteitscontroles op ons grondgebied op te voeren”: aldus hoofdcommissaris Luc Gers.

Sommige acties gebeurden gecoördineerd met de politiezone Brasschaat. In de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 oktober kreeg de politie bijstand van andere korpsen uit het arrondissement alsook van het interventiekorps van de federale politie.

Resultaat
-aantal ingezette personeelsleden: 92 (waarvan 79 PZ Noord zelf)
-aantal gepresteerde uren: 76 controle uren x 92 personeelsleden = 6.992 mensuren
-aantal gepasseerde voertuigen: 3746
aantal gecontroleerde voertuigen: 435, waarvan 163 ANG (nationale gegevensbank)
-aantal gecontroleerde personen:542, waarvan 267 ANG
-aantal opgestelde identificaties verdachte personen: 15
-aantal inbeslagnames: 1 pistool – 1 gestolen bromfiets – 1 personenwagen (gebruikt voor vervoer drugs) – 162 gram marihuana
-aantal aangehouden personen : 7 (3 gerechtelijk ivm drugs en 4 bestuurlijk ivm onwettig verblijf)
De meeste ANG bevraagde personen bleken meermaals gekend te zijn voor gerechtelijke feiten zoals drugs, wapens, diefstallen, verdachte handelingen, enz.
Een vijftal personen hebben getracht zich te onttrekken aan de controles maar werden steeds door de interceptieploegen onderschept.

Tijdens de actie werd enkele keren bijstand verleend inzake andere oproepen van verdachte handelingen :
– verdacht voertuig met Bulgaarse onderdanen, inbrekersmateriaal in het voertuig, na grondige controle van GSM, GPS ed mochten zij beschikken
– verdacht Frans voertuig: bleken drugkopers te zijn (162 gr aangetroffen en verder onderzoek door lok. recherche)
– Roemeense onderdaan veelvuldig gekend voor oplichting en misbruik van vertrouwen aangetroffen in voertuig met Engelse nummerplaten.  4250 euro op zak, geen grondige uitleg over aanwezigheid en hoeveelheid geld.  Alles werd in beslag genomen.

Alle operationele personeelsleden namen deel aan de acties, los van graad of dienst.  Wijkinspecteurs werden vooral met de fiets ingezet met als doel infovergadering in de wijk en sensibiliseren van de bevolking om verdachte handelingen onmiddellijk te melden.

Er werden massaal veel flyers uitgedeeld aan de gecontroleerde personen met informatie aangaande de actie en tips om inbraken te voorkomen.

Enkele bestuurders werden meermaals in deze periode gecontroleerd, maar bleven toch zeer tevreden over de acties.

Tijdens deze week van controles daalde het aantal inbraken drastisch.  We hadden in die periode nog 5 inbraken, waarvan 3 pogingen.

“Wij zullen deze inspanningen uiteraard nog enige tijd blijven volhouden, zodat we dit fenomeen beheersbaar kunnen houden.  Op arrondissementeel niveau buigt een taskforce zich op regelmatige basis over deze problematiek om alzo op een gecoördineerde en geïntegreerde manier het nodige weerwerk te kunnen bieden”, besluit Hoofdcommissaris Luc Gers, Korpschef Politiezone Noord

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder