Groenrand zet in 2023 de bever in de kijker

 ©Ben Hellebaut

REGIO – De bever, otter en boommarter worden vaker gespot aan de Antitankgracht. De gracht fungeert als een ‘dierostrade’. Door het opduiken van deze rode lijstsoorten bewijst de Antitankgracht dat het een goede verbinding vormt tussen verschillende natuurgebieden.
Elk jaar zet GroenRand een zeldzaam dier in de kijker. In 2023 brengt de natuurvereniging de bever onder de aandacht.

De bever is het grootste knaagdier in Vlaanderen en Europa. Zijn lichaamslengte varieert van 70 tot 100 cm en zijn gewicht van 15 tot 35 kg. Alhoewel ze op het land logge beesten zijn, veranderen ze in het water door hun gestroomlijnde vorm in perfecte zwemmers en duikers.

Vroeger kwam de Europese bever, Castor fiber, vaak voor in en langs onze waterlopen. Maar vanaf de Middeleeuwen werd er veelvuldig op hem gejaagd. Men gebruikte zijn waterdichte dikke pels, met tot 23.000 haren per vierkante centimeter, om vilt te maken, zijn geurende ‘castoreum’ voor parfum en zijn vlees als maaltijd. Omdat goede christenen in de Middeleeuwen op vrijdag geen vlees aten, was de Bever, wat men beschouwde als vis, een gegeerd alternatief. In 1848 blies onze allerlaatste bever zijn laatste adem uit. Vanaf 1992 heeft men in Nederland bevers uitgezet op plaatsen waar ze vroeger leefden. Wallonië volgde in 1998. Waalse en Nederlandse bevers verspreidden zich tot over onze grenzen. De eerste beverpopulatie werd in Vlaanderen opgemerkt in de Maasvallei.

Ook langs de Antitankgracht in Schilde werden knaagsporen ontdekt. In het bos tussen de E34 en de Zwaaikom van het Albertkanaal in Oelegem hebben natuurliefhebbers in het verlengde van de Antitankgracht een beverdam ontdekt op de Kapelbeek. Ook in het Schijn in Oelegem hebben bevers een heuse beverdam gebouwd. De bever is ongetwijfeld terug en België. Intussen telt Wallonië reeds 2000 bevers, en Vlaanderen 450.

Het beverjaar wordt gestart met de lancering van een beverblog. De webblog GroenRand wordt opgefleurd met foto’s van natuurfotograaf Ben Hellebaut. Marc Gorrens zorgt voor een aantal indrukwekkende webcamfilmpjes.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *