Grenspark "Groot Saeftinghe" geeft boeren in Waaslandhaven weer hoop

Acht Vlaamse en Nederlandse partners slaan de handen in mekaar rond de uitwerking van een grenspark ‘Groot Saeftinghe’. Dat omvat niet alleen het gekende schorrenland, maar ook omliggende (onder water gezette of te overstromen) polders en boerenland met boerderijen. Samen 4.700 hectares die aangezien kunnen worden als natuurgebied.

De haven van Antwerpen wordt vertegenwoordigd door Toon Tessier die zijn sporen reeds verdiende op de Rechteroever. Hij beklemtoonde het feit dat in dit samenwerkingsverband landbouwers op hun eigen gronden kunnen bezig blijven en hun kost verdienen met behoud van hun hoeves. De landbouwgronden kunnen worden aangevuld met terreinen die in overheidsbezit zijn. De betwisting rond kunstmatige ‘natuurgebieden’ zou kunnen beëindigd worden vermits de slogan opgeld maakt: “boerennatuur is ook natuur”. 
Op dit ogenblik zijn al een negental boeren toegetreden. Zij kunnen onder meer klaver- en luzernehooi winnen, of spelt. Op die manier ontstaat de vervlechting van het omliggende boerenland met  de schorrenwereld van Saeftinghe, het Hedwige-Prosperproject (op Zeeuws-Vlaams gebied)  Prosperpolder-Zuid (reeds  overstromingsgebied), Oude Doelpolder en Nieuwe Arenbergpolder. Mogelijk komt ook aan deze zijde van de Schelde, op de Rechteroever, een soortgelijke regeling tot stand en kan bij voorbeeld de Opstalpolder van de ondergang gered worden. (Staf De Lie)

Het land rondom Prosper Dorp
Het land rondom Prosper Dorp

Toon Tessier die mee aan e basis ligt van nieuwe iedeeën
Toon Tessier die mee aan de basis ligt van nieuwe ideeën.

De belangrijkste figuren uit de Waaslandhaven en Zeeuws-Vlaanderen luisteren naar de uiteenzetting van Tina Stroobant.
De belangrijkste figuren uit de Waaslandhaven en Zeeuws-Vlaanderen luisteren naar de uiteenzetting van Tina Stroobant.

)  

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder