Grenspalen schouwen blijft in

 

Een grenspaal met uitzicht op Stabroek, Kapellen en Putte

 

De ondertekening van het proces verbaal

Grenspalen en grensstenen moeten geregeld geschouwd worden. Dat gebeurt door de leden van de grens commissies die bestaan uit vertegenwoordigers van de provincies Antwerpen  cVlaanderen, België) en Noord-Brabant (Nederland) en vertegenwoordigers van het Belgische en Nederlandse Kadaster. De gemeentebesturen van Woensdrecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek, en de districtsraad Berendrecht Zandvliet waren, meestal met hun burgemeester, present op de grenspalenschouw op dinsdag 20 februari.
Bij de conventie van Maastricht van 8 augustus 1843 is de rijksgrens tussen Nederland en België afgebakend. Hierbij werd de grens kadastraal vastgelegd en zijn ter herkenning in het landschap grenspalen geplaatst. Voor de instandhouding en het onderhoud van de grenspalen werden grenscommissies ingesteld. In het reglement van 28 juni 1847 voor het onderhoud en instandhouding der grenspalen, geplaatst op de grens tussen België en Nederland, staat dat de grensgemeenten elk jaar de grenspalen moeten controleren om na te gaan of zij nog in goede staat zijn. De afgelopen maanden zijn van gemeentewege de 24 grenspalen en ca. 40 grensstenen geschouwd. Daar werd verslag van gemaakt. De afgevaardigden kwamen bijeen in de raadzaal van het gemeentehuis van Woensdrecht aan de Huijbergseweg 3 te Hoogerheide. Het ging om schepen Luc Janssens (Kapellen), de burgemeesters Rik Frans (Stabroek), Steven Adriaensen (Woensdrecht), Gaston van Tichelt (Essen), Lucas Jacobs (Kalmthout), districtsburgemeester Carl Geeraerts (Berendrecht-Zandvliet-Lillo) en wethouder Martin Groffen (Woensdrecht).
Rond ca. 16.30 uur werden er een drietal grenspaal locaties bezocht. Die locaties bevonden zich in Kalmthout, Essen en op een punt waar je zowel Stabroek, Kapellen als Putte  samenkomen. Er staat evenwel ook een merkwaardig exemplaar in het Groot Buitenschor op de grens van Zandvliet en Reimerswaal (Zeeland). Hij duidt aan dat Antwerpen aan Zeeland grenst. Een makkelijk op te sporen paal is deze in de buurt van De Leeuw van Vlaanderen, richting Ossendrecht. Hij staat als het ware in het midden van de weg, zo lijkt het wanneer je hem nadert.
De aanwezigen ondertekenden gezamenlijke het proces verbaal in het gemeentehuis van Woensdrecht dat op het grondgebied van Hoogerheide ligt. (sdl)
 

foto’s: gemeente Woensdrecht

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *