Greipel raast door Berendrecht en wint in stijl

 Eén van de favorieten voor de eindzege in de World Ports Classic; André Greipel heeft in stijl zijn naam waargemaakt. De Duitser maakte in de 195 kilometer lange openingsrit naar Antwerpen op fraaie wijze het werk van zijn Lotto – Bellisol team af en won de massaspurt op de Italiëlei. Greipel’s ploeg controleerde de koers, ondanks vele vluchtpogingen. ‘De Gorilla’ klopte vervolgens Porsev en Bos en boekte zijn eerste zege op Europese bodem dit seizoen.
 Vlucht met drie
Onder typisch Hollandse wolkenluchten en in winderige omstandigheden vertrokken de renners voor de derde editie van de World Ports Classic vanuit de sfeervolle Rotterdamse havenwijk Katendrecht. Na het startsignaal van burgemeester Aboutaleb starten 135 rijders (de zieke Gavazzi van Astana moest forfait geven) voor de eerste etappe naar Antwerpen. Al na 6 kilometer slaagden drie mannen erin de grote groep te ontvluchten: Ronan van Zandbeek van Cyclingteam De Rijke, Dries Hollanders (Metec-TKH) en Andreas Stauff (MTN-Qhubeka). De kloof groeide snel en bedroeg na 27 kilometer koers al 5 minuten.
 OPQS en sprintersploegen jagen
De voorste drie mochten bij een maximale voorsprong van 6’40 op het peloton op km 50 dromen van een mooie slot van hun avontuur. Maar toen de teams OPQS , Belkin en Lotto – Bellisol in het adembenemende landschap van Zuid-Holland en Zeeland langs de Noordzeekust de jacht begonnen was het snel gedaan met de voorsprong van de drie . De eerste tussensprint, precies op de plaats waar in 2015 de finish van etappe 2 van de Tour de France zal plaatsvinden, werd opgeëist door Stauff. Van Zandbeek bleef op Neeltje Jans de Belg Hollanders voor.
 Waaiers … en een trein!
Als na 100 kilometer de kloof gedaald is tot 3’30, breekt het peloton onder invloed van de wind in verschillende groepen. Ondanks de inspanningen van de Lotto – Bellisol renners om verschillende waaiers te vormen komt het peloton weer als een kluitje bij elkaar. De drie vluchters werden uiteindelijk met nog 55 kilometer te gaan opgejaagd door team OPQS . De Belgische ploeg die de eerste twee edities van de ‘koers van de wind’ wist te winnen met Boonen en Maes, toonden aan grootse plannen te hebben waardoor het peloton in twee stukken brak. Zestig renners bleven in de voorste groep, wisten een voorsprong van 25’’ op te bouwen, maar het werk bleek tevergeefs toen ze werden tegengehouden door een spoorwegovergang bij km 144.
 
 
Sinkeldam pakt kostbare seconden
Bij km 157 wisten opnieuw drie renners, ondanks het snelle tempo, het peloton te ontvluchten: Ramon Sinkeldam (Giant-Shimano), Matthias Brändle (IAM Cycling) en Jesper Asselman van de sterk in de World Ports Classic debuterende continentale Metec-TKH ploeg . Het trio slaagde erin uit de buurt van het peloton te blijven tot na de tweede bonussprint in Putte. De jonge Nederlander Sinkeldam pakt in de grensplaats de 3 kostbare bonificatieseconden en stopt zijn inspanningen als de buit bij het binnengaan van België binnen is. Niet veel later worden ook Brändle en Asselman door het peloton opgeslokt.  De gebundelde krachten van het Lotto – Bellisol team van Andre Greipel houden de snelheid vervolgens dermate hoog dat ontsnappen niet langer mogelijk lijkt en de massasprint onafwendbaar .
 
Greipel de snelste

Toch zijn er met nog 6 kilometer te gaan nog twee dapperen die het proberen. De jonge Tsjech Petr Vakoc (OPQS) en voormalig cyclocross-topper Tijmen Eising ( BMO ) ondernemen een vergeefse poging. Bij het binnenstormen van Antwerpen maakt het peloton zich op voor de verwachtte sprint, waarin André Greipel het prima werk van zijn teamgenoten vakkundig afmaakt. De Duitse kampioen klopt Katusha-sprinter Alexander Porsev en Theo Bos (Belkin Pro Cycling) op de meet. Na zijn crash in Gent – Wevelgem en de daarop volgende maand zonder wedstrijden boekt Greipel zijn zevende overwinning van het seizoen. Dankzij de bij de zege behorende 10 seconden bonificatie is Greipel ook direct leider in het algemeen klassement. Porsev is tweede op 4 seconden en Bos derde op 6 seconden van de drager van de blauwe trui. Sinkelman draagt morgen het wit als leider in het jongerenklassement. Rit 2 start morgen bij het MAS in Antwerpen. Verder werd vanmiddag ook bekend gemaakt dat ‘Sporting A’ op 6 juli 2015 vertrekplaats zal zijn voor de 3e etappe in de Tour de France. Alle informatie over de World Ports Classic 2014 op www.letour.fr

zie ook het artikel op onze site: havenkoers kwam door Berendrecht

 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *