Goud voor Stybar en brons voor Kevin Pauwels

Vorige week reisden zes streekgenoten naar het Duitse Sankt-Wendel om het wereldkampioenschap te betwisten. Twee daarvan haalden het podium. Bij de profs was Zdennek Stybar veruit de beste en volgt zichzelf op als wereldkampioen en Kevin Pauwels behaalde brons.
Het was een pracht van een wedstrijd bij de profs die heel snel van start ging. Stybar nam de leiding en in zijn spoor volgde Tom Meeusen. Tom  nam op het einde van de eerste ronde de leiding over, maar voor de jonge prof uit Essen ging het er wel iets te snel aan toe. Er ontstond een vrij omvangrijke kopgroep met Kevin Pauwels en Stybar. De Tsjech voelde dat de Belgische aanwezigheid nog te groot was en voerde de forsing. Hij draafde zo snel door dat alleen Sven Nys nog aan zijn wiel kon blijven. Kevin Pauwels had misschien ook nog kunnen volgen maar reed op dat ogenblik lek. Daardoor zakte de Kalmthoutenaar terug naar een groepje met zijn toekomstige maat Klaas Vantornhout, de Duitser Walsleben en de Italiaan Fontana. Die vier volgde al snel op meer dan een minuut, want Stybar met in zijn wiel Nys voelde dat dit de goede tactiek was. Hij moest van dan af alleen met Nys nog afrekenen. Dat deed hij vier ronden voor het einde al. Met een scherpe demarrage moest Nys alle zeilen bijzetten om in zijn spoor te blijven. Dat duurde niet lang. Sven moest een gaatje laten en toen hij daarna nog lek reed, moest hij twintig seconden prijs geven die hij op een uitstekende Essenaar niet meer kon goedmaken.
Dan was het al goed te zien dat het groepje met Kevin Pauwels zich al voor de laatste podiumplaats aan het klaarstomen was. Vantornhout ging al eens in de aanval en nadien Walsleben, maar het viertal bleef toch lange tijd samen. Even hadden we Kevin niet gezien, maar het was een nieuwe lekke band die hem wat achteruit geslagen had. Alleen Fontana had het lastig om te volgen en die moest ook naar het einde toe afhaken. In de laatste halve ronde kwam de Fransman Mourey nog aansluiten. Ondertussen had Kevin Pauwels een opening gezien en snelde naar een verdiende derde plaats.
Stybar was ondertussen foutloos over het parcours gevlogen met meer dan één minuut voorsprong. Met de Tsjech kwam er dan toch een gouden medaille naar Essen en dat werd zondagavond en maandagavond uitbundig gevierd. De gemeente Essen trakteerde iedereen op bier in zaal De Rex. Ook in café De Zwarte Hond in Kalmthout hielden de supporters van Kevin Pauwels een feestje. Een medaille halen op een WK is niet zo simpel en dat mocht gevierd worden.
Als we de uitslagen van de andere bekijken is dat ook niet zo slecht. Vooral Tom Meeusen deed het als jongste deelnemer bij de profs uitstekend met een tiende plaats als resultaat. Volgend jaar in Koksijde kan hij eveneens meedoen voor het podium. Met een jaartje ouder en sterker en daarbij een dosis meer ervaring moet dat zeker lukken.
Bart Aernouts vond niet het juiste parcours in Sankt-Wendel. Hij houdt niet van de snelle wedstrijden, maar wel van een koers waar het wat zwaarder is voor te rijden. Bart werd zeventiende en dat is een van zijn slechtste uitslagen van het seizoen waarin hij toch knap presteerde.
Bij de beloften keken we een dag vroeger uit naar de prestatie van Wietse Bosmans en Jim Aernouts. Alle twee gaven ze vooraf te kennen dat ze in uitstekende conditie waren. Ze deden aanvankelijk ook goed mee. Vooral  Wietse vond er blijkbaar een parcours op zijn maat. Al had hij misschien ook liever een zwaardere omloop gehad. Op een bepaald moment botste hij tegen een paatje en dat deed hem ronden lang afzien. De Kalmthoutenaar vocht terug en kwam ook terug vooraan. In de finale wilde hij nog wat proberen, maar het Nederlandse blok was te sterk voor Wietse die uiteindelijk met de zesde plaats vrede moest nemen. Een ontgoocheling, maar hij heeft nog enkele jaren voor de boeg bij de beloften en kan dus nog altijd in die reeks voor de wereldtitel meedoen. Voor Jim Aernouts viel het echt wel tegen. Die had op meer gehoopt dan een twintigste plaats.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *