GM-site is volledig gesaneerd en klaar voor NextGen District

De sloop- en saneringswerken aan de voormalige GM-site in Antwerpen zijn afgerond. In opdracht van Port of Antwerp maakten aannemers De Meuter en Aertssen het terrein bouwklaar.

Tijdens de werken werd een zilveren koker gevonden die bij de eerste steenlegging werd ingemetseld. Die werd bij de oplevering van de werken overhandigd aan Annick De Ridder, Antwerps havenschepen.

15 december 2010 rolde de laatste Opel van de band. Daarna stond de fabriek een tijdlang leeg. In oktober vorig jaar startte de tijdelijke maatschappij ‘De Meuter-Aertssen’ in opdracht van Port of Antwerp met de sloop en sanering van het 88 ha grote terrein, een equivalent van 110 voetbalvelden.

Het vrijgekomen terrein werd door Port of Antwerp omgedoopt tot NextGen District, een hotspot voor circulaire economie. Port of Antwerp koos er bewust voor om deze grote zone vrij te maken voor circulaire economie en zet op die manier een verdere stap in de transitie naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving.

Zilveren koker
Tijdens de werken werd ook een bijzondere vondst gedaan. Aertssen en De Meuter vonden een zilveren koker die bij de eerste steenlegging van de fabriek werd ingemetseld. In die koker zit een visualisatie van de tweede assemblagefabriek “plant 2” en een ondertekend perkament van Frans Grootjans, toenmalig minister van Nationale Opvoeding.

“Met het afronden van de sloopwerken en het bouwklaar maken van het terrein zijn we weer een stap dichter bij het opstarten van het NextGen District. Deze koker is zowel het symbolische begin van de nieuwe invulling als het einde van de voormalige GM-site en zal geschonken worden aan het stadsarchief van Antwerpen. Het is een bijzonder gevoel om zo’n stukje geschiedenis in handen te houden”, aldus Annick De Ridder, Antwerps Schepen bevoegd voor onder meer de haven.

foto copyright Tom Dhaenens

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *