Deze ratten lieten zich vangen door de slimme SmarTrap-val.
STABROEK – De gemeente voert de strijd op tegen de overlast van ratten en heeft daarvoor slimme rattenvallen aangekocht bij het bedrijf Strygoo uit Geel. Dat bedrijf ontwikkelde de slimme SmarTrap-vallen. Deze intelligente vallen werken zonder vergif en kunnen vanop afstand bediend worden via een app op je gsm.
Deze innovatieve vallen zijn volgens de makers een ecologisch en diervriendelijk alternatief voor klemmen en rattenvergif. “Studies wijzen uit dat vergif strooien almaar minder zin heeft omdat de beestjes er na een tijd resistent voor worden”, klinkt het bij Strygoo. “Bijkomend probleem is dat je meestal niet weet waar de kadavers blijven, waardoor vaak ook nog andere roofdieren sterven nadat ze die hebben opgegeten en zo ongewild nog meer schade berokkend wordt aan de biodiversiteit.”
Het vallensysteem maakt indruk. Heel wat Vlaamse gemeenten en steden gebruiken het systeem al. Ook in steden als Parijs en New York staan de rattenvallen van Strygoo.
“De ratten klimmen via een trapje in het bovenste deel van de bak, waarin we voedsel aanbrengen”, legt schepen Liesbeth Bardyn uit. “Sensoren registreren precies hoe vaak een rat in de bak komt, hoeveel dieren dat zijn en hoeveel ze eten. Op die manier krijgen we zicht op de omvang van de populatie in de buurt, terwijl de ratten aan de bak kunnen wennen. Na een gewenningsperiode van enkele dagen activeren we het valsysteem. Vanaf dan gaat automatisch een klep open wanneer een rat komt eten, waardoor die in de ruimte daaronder valt. Die is gevuld met conserveringsalcohol, waarin het dier verdrinkt en zo een zachte dood sterft. Het enige wat wijzelf nog moeten doen, is de dode dieren daarna uit de vloeistof opvissen.”
“Via de applicatie kunnen de medewerkers van de gemeente volgen hoeveel detecties er bij de valluiken zijn. Bij een hoog aantal detecties kunnen ze besluiten de val actief te zetten. “We hebben een val waar al meer dan 800 bewegingen zijn geweest”, aldus nog de Stabroekse schepen.
Meer ratten
De gemeente heeft voor deze samenwerking gekozen om het gebruik van gif af te bouwen. “Ratten die het gif eten, worden vaak gevangen en opgegeten door andere roofdieren, waardoor het gif onrechtstreeks in het milieu wordt verspreid. Bovendien raken de ratten gewend aan het gif. Daarom hadden we een ander systeem nodig. Ook zijn er in de buurt van bepaalde speeltuinen soms ratten, en de gemeente vond het geen goed idee om daar met gif te werken”, gaat Bardyn verder.
Stabroek kampt al langer met ratten. “Ratten in de polders is een bekend probleem, omdat ze zich voeden met landbouwgewassen en vaak in de vele grachten van een poldergemeente verblijven”, zegt Liesbeth Bardyn. “Maar sinds vorig jaar zijn de meldingen gestegen. Dat komt door het regenjaar, waardoor het grondwaterniveau hoger staat en de holen van de ratten onderlopen. Ze zoeken dan andere veilige plekken, waardoor ze meer zichtbaar worden voor de inwoners.”
Momenteel staan er op vijf locaties in Stabroek dergelijke nieuwe rattenvallen. Op termijn is het de bedoeling om in totaal zo’n twintig vallen in de gemeente te installeren.
Erik Vandewalle