Gemeente Essen opent eerste inclusieve Multimovepad in Vlaanderen

ESSEN – Op de erfgoedsite Hemelrijk plaatste de gemeente Essen als eerste gemeente in Vlaanderen een inclusief Multimovepad. Dat is een beweeg- en belevingspad voor kinderen van drie tot en met twaalf jaar, zowel met als zonder een beperking.

Het pad is maar liefst 1,2 km lang en bestaat uit acht toestellen en hindernissen die de motorische vaardigheden van kinderen op de proef stellen. De toestellen zijn zo veel mogelijk aangepast zodat alle kinderen met en zonder een beperking samen kunnen spelen.

Mix van samen bewegen, ravotten en natuurbeleving
Het concept multimovepad is een initiatief van Sport Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos. Beide agentschappen willen kinderen terug naar buiten brengen om er te gaan ravotten en samen te spelen. Deze paden bieden dan ook een ideale mix van samen bewegen, ravotten en natuurbeleving. Het eerste inclusieve multimovepad in Vlaanderen is een prachtig initiatief van de gemeente Essen en beide agentschappen verleenden met plezier hun steun aan de realisatie. Kinderen oefenen er op
een speelse manier 12 fundamentele bewegingsvaardigheden zoals bijvoorbeeld klimmen, springen en landen, trekken en duwen en roteren. Deze basisvaardigheden zorgen voor een optimale motorische ontwikkeling en veel beweegplezier. 

Sociale meerwaarde
Langs het pad is de kans op veel drukte aan een toestel klein omdat alles ver genoeg uit elkaar ligt. Het laat toe om alle kinderen samen te laten spelen, elk op hun eigen tempo. Het pad heeft daarom een grote sociale meerwaarde. Schepen van Sport en G-beleid Brigitte Van Aert is erg trots op het project: “Het inclusief Multimovepad geeft alle kinderen met en zonder beperking meer speel-beweeg en ontwikkelingskansen. Het bevordert het samenspelen van alle kinderen en zo leren ze van elkaar. ”, benadrukt de schepen.

Feestelijke opening op 17 april
De feestelijke opening van het pad vindt plaats op woensdag 17 april in sportpark Hemelrijk (Moerkantsebaan 34). En dat is niet geheel toevallig. 17 april is het Buitenspeeldag. De officiële opening is om 14 uur met aansluitend een receptie. Alle kinderen zijn welkom in het sportpark om het nieuwe Multimovepad te ontdekken. Bovendien is er die dag nog meer te doen in het sportpark in het kader van de Buitenspeeldag, zoals inclusief bomenklimmen waarbij alle kinderen met en zonder beperking tot in de kruin van de boom kunnen geraken en een klein parcours met opdrachten en knutselen.

De aanleg van het Multimovepad werd mogelijk gemaakt in samenwerking met Sport Vlaanderen, Provincie Antwerpen, Agentschap Natuur en Bos en Inter.

©Kevin Nelen Photography.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *