Gemeente Essen geeft startschot Week van de Duurzame Gemeente

Foto SDG vlag van links naar rechts: Chauffeur van de Handicar en vrijwilliger in het lokaal dienstencentrum Ferre van Noten, verkeersmoeder Rosine Jansen en haar man Jos die vrijwilliger is bij de Potlodenschool, beheerder van de samentuin én compostmeester Jan van der Horst
en schepen van Leefmilieu Helmut Jaspers.

Apotheose op 25 september met Autovrije zondag en heldenfeest

ESSEN – Verschillende vrijwilligers van de gemeente Essen poseren met de SDG-vlag op het balkon van het gemeentehuis. SDG staat voor sustainable development goals of globale ontwikkelingsdoelstellingen. Zo geeft de gemeente het startschot voor de Week van Duurzame Gemeente. Op zondag 25 september sluiten we de week af met een feest voor al onze vrijwilligers en bannen we gemotoriseerd verkeer in het centrum van ons dorp.

Gerinkel naar de Winkel
Eén week duurzaamheid is voor Essen niet genoeg. Daarom begonnen we eigenlijk op 1 september al met de actie Gerinkel naar de Winkel. De fiets is het beste vervoersmiddel om aankopen te doen bij winkels in de buurt.
Schepen Helmut Jaspers: “Fietsen en wandelen is gezond én vermindert de verkeers- en parkeerdrukte in onze gemeente. Bovendien is het klimaatvriendelijk. Reden te meer om deel te nemen aan de actie.”
Met de ‘Gerinkel naar de Winkel’ campagne willen Gemeente Essen en Unizo Essen inzetten op de leefbaarheid van Essen.
Kris Van Dorst: “Unizo Essen ondersteunt deze actie graag omdat lokaal winkelen zuurstof pompt in onze lokale bedrijven en de sociale contacten doet floreren! Winkelhieren te voet of met de fiets is goed voor iedereen!”
De actie loopt van begin september tot 15 oktober. Gedurende die zes weken belonen deelnemende handelaars in Essen, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel klanten die met de fiets of te voet komen winkelen. Als je stempels spaart en je spaarkaart inlevert bij één van de deelnemende handelszaken, maak je kans om de Gerinkelfiets en tal van andere mooie prijzen te winnen.
Afvalarm winkelen
Schepen Helmut Jaspers: “Een nieuwigheid dit jaar is dat we ook inzetten op afvalarm winkelen. We stimuleren Essenaren om eigen verpakkingen mee te nemen naar de winkel. Denk aan een herbruikbare tas, potjes voor charcuterie of zakjes voor groenten of brood.”
Zaken waar je met je eigen verpakking terecht kan, herken je aan de affiche. Je krijgt een extra stempel als je je eigen verpakkingsmateriaal gebruikt. Zo maak je meer kans op de prijzen. In het prijzenpakket zitten ook heel wat prijzen om afvalvrij te blijven winkelen na de campagne.
SDGeocache
Van 11 september tot 16 oktober loopt onze SDGeocache. Ga op zoek naar de verschillende ‘caches’ die gelinkt zijn aan de SDG’s (sustainable development goals of globale ontwikkelingsdoelen) en noteer je gegevens in het boekje dat bij de cache zit. Ook hier maak je kans op een leuke prijs. Tips over de locaties vind je op onze website.

Autovrije zondag met heldenfeest
Op zondag 25 september zijn de zwakke weggebruikers de baas in het centrum van Essen. We sluiten de Stationsstraat (vanaf het kruispunt met de Molenstraat) tot en met het Heuvelplein af. Van 10.00 tot 17.00 uur kan je er naar hartenlust op straat spelen, fietsen, steppen, gocarten, wandelen … Tussen 10.00 en 14.00 uur voorzien we nog allerlei duurzame activiteiten en workshops. Die dag zijn de Nieuwstraat en de Stationsstraat the place to be!

Straattekenwedstrijd en zoveel meer
Daar waar het gedeelte van de Molenstraat tot aan de bibliotheek speelvrij wordt gehouden, voorzien we vanaf de bib op verschillende locaties workshops en informatiepunten. Dat grijsgrauwe wegdek mogen de kinderen trouwens onder handen nemen. Zij kunnen deelnemen aan de straattekenwedstrijd (6-12 jaar). Daarnaast zijn groot en klein welkom om leren armbandjes te maken, leer uit thee te vervaardigen, een zelfverdedingsworkshop te volgen, shampoobars te maken, fietsen te laten markeren, beewraps en fruittaartjes te maken enz.

Mobiliteit
Lag de functie van de autovrije zondag oorspronkelijk in een pure economische noodzaak (brandstof besparen in tijden van crisis) is dit nu vooral een pleidooi voor meer milieubewustzijn en leefbaarheid. Wist je dat we in Essen deelfietsen van Bluebike hebben? En dat de elektrische deelfietsen van Donkey Republic dit najaar naar Essen komen? Wil je weten hoe Essen wil inzetten op andere mobiliteitsmogelijkheden? Wij informeren je graag op ons autovrij parcours. Ook de Fietsbieb laat je kennismaken met zijn werking. De politie staat klaar om fietsen te markeren en de vrijwilligers van het Repair Café herstellen allerlei grote en kleine spullen.

Feestje van het jaar!
Tafels en stoelen aan de kant, want vanaf 14.00 uur is het op het Heuvelplein tijd voor het feestje van het jaar! We zetten alle gemeentelijke vrijwilligers in de bloemetjes. Want vrijwilligers: dat zijn onze helden!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *