Veel belangstelling voor vliegshow te Polygoon

MARIA-TER-HEIDE: Tijdens het weekend van 17-18 september konden weer honderden vliegtuigliefhebbers hun hartje ophalen tijdens het jaarlijkse gratis Flying Festival dat de Motor Vliegclub van Brasschaat sinds 2015 organiseert op het wellicht oudste nog gebruikte Europese vliegveld te Polygoon (Maria-ter-Heide).


Af en toe waren er wat regenbuien die echter de pret van oud en jong niet konden bederven. Vliegtuigspotters stonden er met zware lenzen, terwijl de meeste bezoekers gewoon genoten van alle vliegtuigjes die opstegen en andere die weer gingen landen. De Red Devils, of acroteam van de Belgische luchtmacht, zorgden voor spektakel.


Naast de motorvliegtuigen, ook tweedekkers, waren er zweefvliegtuigen die los, of aan een lijn achter een motorvliegtuig boven de toeschouwers toerden. In het clubhuis kon men niet enkel schuilen voor de regen, maar ook genieten van een natje en een droogje.
Het 80 ha groot vliegveld is sinds 1910 non-stop in gebruik aan het Klein Schietveld van het militair Kamp van Brasschaat. De aanleg van het vliegveld was klaar op 23.3.1911 en de militaire vliegschool opende die 1ste mei haar deuren, al kon pas de 4de het eerste vliegtuig geleverd worden, dat al dadelijk crashte bij de landing. Op 16.4.1913 werd er dan het eerste Squadron “Compagnie des Aviateurs” opgericht. Het Licht Vliegwezen bleef er tot de school op 30.6.2006 haar deuren sloot. In 2016 werd het nog voor militaire drones gebruikt en af en toe voor oefeningen, zoals onlangs met helikopters voor de grootse oefening voor para’s in de Kempen.

Brasschaatse Motorvliegclub ontstond in de jaren 1960 en mocht het vliegveld gebruiken, en is sinds het vertrek van het licht Vliegwezen nog de enige gebruiker. Zij tellen ongeveer 70 leden met zweefvliegers en 250 met motorvliegtuigen. De club zelf bezit 10 zwevers en 8 eigen motorvliegtuigjes, die opgeborgen worden in een hangar. Veel leden hebben ook een eigen vliegtuigje. Regelmatig maken ook buitenlanders gebruik van het vliegveld. Tijdens de vliegshow die zij gratis aanbieden, kon men ook betalende vluchten van 20 minuten maken over de haven en Brasschaat.
Aanpalend stelde de Luchtmacht een Casa 2012 en een Agusta 109 helikopter ten toon, en waren er standen van de Artillerie, en kon men ook gratis het Gunfire museum bezoeken met zijn tanks en zware rupsvoertuigen.
In een hangar stonden ook de gepantserde Continentale en de Mercedes 500 uit 1980 van wijlen koning Boudewijn en koningin Fabiola. Alle info over de vliegclub: WWW.MVCB.BE.

Lieven Gorissen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder