Boerinnen op de dag van de landbouw: “geef lokaal voedsel toekomst”


Op zondag 18 september hebben de land- en tuinbouwvrouwen uit de regio Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Stabroek en Brecht , onder leiding van kandidate Strafste boerin van Vlaanderen Sabina Vandeweyer, zich volop ingezet om de landbouwsector te promoten en de noodzaak van lokaal voedsel te benadrukken. Zij hebben op verschillende plaatsen spandoeken neergezet en daarnaast hebben zij deze dag benut om in gesprek te gaan met de bezoekers op de landbouwbedrijven.


Actie van de land- en tuinbouwvrouwen en de rode zakdoek
De actie van de boerinnen is in het kader van het stikstofbeleid en het nationaal park. Er is een grote onzekerheid onder de boerinnen vanwege het huidige beleid. Kunnen onze bedrijven nog wel voorbestaan en worden overgenomen door onze kinderen? “Om onze landbouwbedrijven te verduurzamen en moderniseren willen wij forse investeringen doen, maar we zitten met te veel vragen om die stappen te durven zetten”, zeggen de vrouwen. De rode zakdoek en vlag symboliseert de steun voor de lokale landbouw, deze worden steeds vaker gesignaleerd. Komende periode worden de rode zakdoeken ook verdeeld door de boerinnen, dus hang zeker een rode zakdoek aan de auto, fiets of huis, hiermee steun je de landbouw en dit geeft deze boerinnen ook zeker veel steun.


Nationaal park
Een bijkomende bezorgdheid naast de stikstofplannen zijn de plannen van Grenspark Kalmthoutse Heide om zich te laten erkennen als Nationaal Park. Zoals de plannen er nu voorliggen gaan de landbouwgronden gelegen in het grenspark verloren door de 0-bemesting vanaf 2028. De grote vrees is dat het Nationaal Park stelselmatig zal uitbreiden voor meer recreatie en natuur, ten koste van landbouwgronden die in en rondom grenspark liggen. Eén van de voorwaardes van een Nationaal park ( nu 6.000 ha ) is dat ze binnen een termijn van 20 jaar verder uitgroeien tot 10.000 ha. Er moeten dan verbindingen komen tussen verschillende omliggende natuurgebieden.

Geef lokaal voedsel toekomst!
Met deze actie willen de land- en tuinbouwvrouwen het belang van de lokale landbouw benadrukken. Indien de lokale landbouwgronden verdwijnen voor natuur zullen we niet meer kunnen genieten van de lokale producten. Tevens onderhouden de landbouwers het landschap, indien de landbouwgronden worden omgezet naar natuur, waar komen dan de producten vandaan? Is dit dan de oplossing? Producten van ver weg, geteeld onder minder goede omstandigheden, dit is niet de oplossing, ook niet voor het klimaat!! Indien we afhankelijk worden van het buitenland voor ons voedsel is dit een zeer groot risico, voorbeeld is de afhankelijkheid van het gas. Vanwege de afhankelijkheid van het buitenland raakt het land nu in een grote crisis. De landbouwers in België zorgen voor kwalitatief duurzaam voedsel en tevens scoort België zeer goed met betrekking tot eisen van dierwelzijn. Momenteel is er een zware energiecrisis, indien we de landbouw laten verdwijnen raken we in een voedselcrisis, dit willen wij toch niet?Strafste boerin

Sabina Vandeweyer is kandidate voor Strafte Boerin van Vlaanderen, zij runt een melkveebedrijf en daarnaast zet zij zich volledig in voor de belangen van de landbouw en de boerinnen en is zij de kartrekker van vele positieve acties voor de landbouw en de land- en tuinbouwvrouwen.
Breng u stem uit voor haar op via www.destrafsteboerin.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.