Gansrijderskoorts stijgt binnen de familie Maes

Vader en twee zonen klaar om koning van de gansrijders te worden
Bij de Zandvlietse familie Maes staat alles in het teken van het gansrijden dat dit weekend van start gaat. Vader Rudi (47) neemt voor de 25ste maal deel. Voor zoon Yannick (18) is het zijn tweede deelname. Bovendien zet dit jaar jongste zoon Yorchen (16) zijn eerste stappen als gansrijder. De kans is dus groot dat een Maes zondag zal gekroond worden als koning bij de Jonge Ruiters in Zandvliet.

Met 25 deelnames viert vader Rudi Maes, in 1988 koning bij de Jonge Ruiters, zondag zijn jubileum als gansrijder. Bovendien is hij bijzonder trots dat zijn twee enige zonen in zijn voetstappen treden. ,,Daar heb ik altijd van gedroomd en nu is het zo ver. Het gansrijden brengt een heel dorp op de been en is een brok onvervalste polderfolklore die nooit mag verdwijnen. Ik zou er geen probleem mee hebben dat één van mijn zonen koning zou worden. Het daaraan verbonden feest neem ik graag voor mijn rekening’’. De vader en zijn twee zonen treden tegen elkaar in het strijdperk maar geschenken mogen zijn zonen niet verwachten. ,,Ik ben tevreden dat we niet achter elkaar moeten rijden want ik zal de kop niet laten hangen voor de ruiters die achter mij komen’’.
Samen overleggen
Het gansrijden is al weken het gespreksonderwerp binnen de familie Maes. ,,Mijn zonen proberen geregeld nuttige tips los te peuteren waar ik niet altijd op reageer. Gansrijden is een samenspel van kracht, behendigheid en geluk. Ook ervaring speelt een belangrijke rol en ervaring die je zelf opdoet vergeet je nooit meer. Ik geef mijn zonen enkel de raad om tijdens het gansrijden vooral kalm te blijven en het paard zeker niet te laten steigeren. Aan kleine dingen merk ik dat ze al maanden bezig zijn met het gansrijden. Het tennisballetje, dat ik gebruikt om de spieren van mijn hand te versterken, duikt nu ook geregeld op in de woonkamer of keuken. Het is wel leuk dat we allen dezelfde passie hebben voor het gansrijden’’.
Van gedroomd
Zoon Yannick, student in Antwerpen, kijkt uit naar zondag. ,,In mijn droom ben ik zeker al acht keer koning geweest en dat wil ik nu ook in het echt realiseren. Ik kijk al jaren op naar mijn vader en hoop hem te kunnen kloppen. Daarom heb ik al geregeld zijn fitnesstoestel aangeslagen. Het paard waar ik op mag rijden werd al gebruikt door een ruiter die vroeger al koning was en dat is een geruststelling. Ook mijn vader heeft er drie jaar op gereden’’. De medestudenten van Yannick weten haast niets over het gansrijden. ,,Dat is ook niet moeilijk. Het zijn stadsmussen en die hebben geen band met de polderfolklore maar als ik koning moest worden zal dat wel veranderen’’.
Vooral leren
Voor zoon Yorchen, student aan het PITO in Stabroek, is het zijn eerste deelname aan het gansrijden. ,,Uiteraard wil ik ook koning worden. Rustig bijleren is voorlopig de boodschap. Ik zal ook goed kijken naar mijn vader en andere ruiters met veel ervaring. Ik heb ook al geoefend met gewichten. Op school zitten veel leerlingen uit de polderdorpen en het gansrijden is er al vanaf september het gespreksonderwerp op de speelplaats en soms ook tijdens de lessen. Ik zal blij zijn als mijn vader, of broer, koning wordt maar tegelijkertijd ook een beetje ontgoocheld’’.
Programma
Zaterdag 5 maart. Gansrijden in Zandvliet. Vanaf 15 uur strijden de Veteranen van Vermaak na Arbeid op de Botermarkt. Tegelijkertijd is er op de Solftplaats in Berendrecht het gansrijden van de Lollemannen.
Zondag 6 maart. Gansrijden op de Botermarkt in Zandvliet. Vanaf 15 uur maken de Jonge Ruiters uit wie hun koning van dit jaar zal worden. Op de Solftplaats in Berendrecht treden de gansrijders van de Nieuwe Gans, vanaf 15 uur, in het strijdperk. Op de Dorpsstraat, In het centrum van Stabroek, komen de Stabroekse gansrijders in actie. Elk gansrijden wordt vooraf gegaan door een optocht van deelnemers en muziekmaatschappij doorheen de deelnemende polderdorpen. Het gansrijden kan eventueel uitlopen tot een flink stuk na 18 uur.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *