Gansrijden te Ekeren op 26 februari

Ook in Ekeren heerst weer het gansrijdersvirus.  De Lustige Gans is helemaal klaar met de voorbereiding van haar zesde gansrijden. Op zondag 26 februari  is het weer zover. Naar jaarlijkse traditie komen de ruiters in alle vroegte samen voor een gezamenlijk ontbijt met spek en eieren, aangeboden door Bart Van Gheel van eetcafé Ballantine’s.  Daarna worden de paarden gelost, opgetuigd en versierd op de parkeerplaats achter de villa Brandt in het Groot Hagelkruis. De leden van De Lustige Gans wachten de ruiters op aan hun eerste stopplaats, café Telstar op Schoonbroek. Vervolgens gaat het naar danscafé Jump-Inn in de Kloosterstraat, waarna een langere rit wordt aangevat naar de Schriek, om de koning van 2011, Wim Vansteenkiste, uit te halen. Koning Wim biedt zijn onderdanen naar gewoonte een sobere maar steeds smakelijke maaltijd van pekesstoemp met worst aan.  De eerste stop na de middag is Tracé, het kunstcentrum in het vroegere treinstation van Ekeren.  Er volgen nog rustpauzes in café Art=Choc in de Bosstraat en  café Notenboom in de Veltwijcklaan, waar de ruiters zich opstellen om op nummer het strijdperk op het Kristus Koningplein te kunnen betreden. Het Kristus Koningplein is door de werken aan de zogenaamde vierde wand wel kleiner geworden; met creativiteit en goede wil van alle betrokken partijen kan het gansrijden toch op het plein plaatsvinden, waarbij er nog ruimschoots plaats is om de talrijke toeschouwers op te vangen, want de volledige Dorpstraat is de hele namiddag afgesloten voor het verkeer.
Het gansrijden in Ekeren begint om 15 u. De vijfentwintig ruiters staan op scherp om de pijnloos gedode gans te onthoofden en zo de nieuwe koning  van De Lustige Gans te worden. Er zijn dit jaar twee nieuwe ruiters : Bart Maertens en Koen Timmermans. Stefan De Proost is snijmeester, Mark Haverhals vorkmeester. Doktoor Sander Adriaenssen wordt bijgestaan door zijn verpleegsters Mieke Thiry, Wendy Schaep en Nele Stuyck.  De omroeper is opnieuw Mark Versmissen, terwijl Véronique Hellinx alias Sneeuwhitje weer zorgt voor wat muziek op de achtergrond.

Als enkele uren later de kop is afgetrokken, start in de Akerzaal van het Ekershof  (Groot Hagelkruis 6/1) het koningsfeest met dj, op welk gratis feest iedereen van harte is uitgenodigd.
Zoals de voorbije jaren staan er op het Kristus Koningplein weer twee dranktogen, waar met jetons moet betaald worden. De op het plein gekochte jetons zijn nog de hele avond en nacht geldig in de café’s van Ekeren-centrum en natuurlijk ook op het koningsfeest in de Akerzaal.
Zoals bekend worden de Ekerse gansrijderskoningen uitgesloten van deelname aan het jaarlijkse keizerrijden.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.