G-sporter Peter Genyn ereburger van Kalmthout

Peter Genyn in actie – (credit Geert De Rycke).

KALMTHOUT – De gemeenteraad heeft de titel van ereburger van de gemeente Kalmthout toegekend aan Peter Genyn. De succesvolle rolstoelsprinter uit Nieuwmoer werd voorgesteld door de gemeentelijke sportraad, het adviesorgaan over sportbeleid, die dit jaar hun 50ste verjaardag vieren.

Peter Genyn heeft door zijn sportieve wereldprestaties de gemeente Kalmthout niet alleen nationale, maar ook een internationale uitstraling gegeven. De beelden van zijn laatste prestatie op de Paralympische zomerspelen van 2020 met het behalen van zijn gouden medaille, ondanks de sabotage van zijn rolstoel, zullen nog lang blijven hangen.
Door zijn durf, volharding en karakter is hij een voorbeeld voor de jeugd en iedere sportliefhebber. Peter heeft door zijn uitmuntende prestaties de G-sport ook de bekendheid gegeven die het verdient.
Het sportieve palmares van Peter Genyn is zeer groot. Na zijn ongeval op 16-jarige leeftijd kwam hij tijdens de revalidatie in contact met rolstoelrugby. Met de nationale rugbyploeg kon Peter verschillende hoogtepunten realiseren, waaronder goud op het EK in 2009.
Na het rugby koos Peter in 2014 voor het rolstoelsprinten, gezien hij één van de snelste rugbyspelers ter wereld was. De sportieve successen volgden snel. Een jaar later reed hij een wereldrecord op de 100 meter en werd hij wereldkampioen op de 100 en 400 meter. Peter behaalde ook drie gouden medailles in deze disciplines, op de Paralympische Spelen in 2016 en 2020. Een prestatie die hij hoopt te herhalen op de Spelen in Parijs in 2024.
Peter Genyn werd tijdens z’n sportieve carrière al meerdere keren gehuldigd. Zo werd hij meerdere keren verkozen tot paralympiër van het jaar en G-sporter van de provincie Antwerpen en won hij het Vlaamse sportjuweel.
Daar komt nu het ereburgerschap van Kalmthout bovenop. Peter Genyn is de 9de ereburger van de heidegemeente, na o.a. stripauteur Willy Vandersteen, het echtpaar De Belder van het Arboretum en wielrenner Herman Vanspringel.
De nieuwe ereburger wordt over enkele weken gevierd in het Sportpark Heikant. Daar ontvangt hij de oorkonde. Die avond is tevens de huldezitting van 50 jaar sportraad, met de voorstelling van het boek over de rijke sportgeschiedenis van Kalmthout.

(credit Geert De Rycke).

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Peter , je hebt dit dik verdiend . Nogmaals een proficiat met wat je allemaal al hebt gerealiseerd .

    Sportieve groeten

    Dirk Calluy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *