Gulden Garve voor Frans De Schutter

Kunstenaar Hans Van Hees en verdienstelijke Stabroekenaar Frans De Schutter

STABROEK- Op donderdag 29 september werd Frans De Schutter door de gemeente Stabroek gehuldigd. Hij kreeg een speciaal ereteken, de ‘Gulden Garve’, als verdienstelijke Stabroekenaar. 

Frans De Schutter is na de Fixkes (2008), Tim Meuleneire (chef van sterrenzaak Koopvaardij) (2010), voetballer Thomas Vermaelen (2011), zanger Zjuul Krapuul (2012), surfer wereldkampioen Dieter Van der Eyken (2015), pleegouder Rosette Liekens (2016) nu de zevende persoon die de ‘Gulden Garve’ in ontvangst mocht nemen.

Frans de Schutter met ‘De Gulden Garve ” en burgemeester Rik Frans, schepenen en raadsleden

Gulden Garve
De Gulden Garve is een ereteken voor iemand die de gemeente op een bijzondere manier uitstraling geeft en dan is men bij Frans aan het juiste adres. Frans was 32 jaar voorzitter van de Verenigde Gansrijders van de Antwerpse Polder, kortweg de Polderbond. Dit jaar gaf hij de fakkel door aan Fons Stuyts. Tegelijkertijd was hij gedurende 36 jaar voorzitter van de Stabroekse gansrijdersvereniging. Daarnaast is Frans zeer actief binnen het verenigingsleven en zetelt in allerlei raden zoals de Gecoro of de milieuraad en is hij zelfs voorzitter van de landbouwraad. Hij is dus van veel zaken op de hoogte en burgemeester Rik Frans hoopt om nog zeer lang op Frans te kunnen rekenen, zeker voor zijn kennis.
“Het is geen sinecure om zo lang voorzitter te zijn van de Polderbond, soms was er waarschijnlijk wel een discussie maar je wist de 8 verenigingen steeds op één lijn te krijgen. Je bent een echte ‘bruggenbouwer’“, aldus burgemeester Frans in zijn speech.
Hij gaf nog een goede raad aan zijn opvolger Fons om af en toe nog eens naar de wijze en goedbedoelde raad van Frans te luisteren. Er was ook een mooie delegatie van de gansrijders aanwezig op de viering in het gemeentehuis en dat deed Frans zichtbaar deugd.

Extra geschenk
De gemeente Stabroek liet onlangs een nieuw relatiegeschenk maken door kunstenaar Hans Van Hees. Het is een steendruk litho die afgedrukt wordt in het steendrukmuseum te Valkenswaard en daarna door Van Hees ingekleurd wordt. Creatief als hij is, heeft Van Hees er dan nog een 3D-touch aan gegeven. Het werd een litho van twee gansrijders, een geel/rode van Stabroek en een geel/groene van Hoevenen. De 3D aanvulling is een doorschijnende gans. De werken zijn genummerd en er worden er maar 25 van gemaakt. Frans mocht toepasselijk het eerste exemplaar in ontvangst nemen. 

Frans De Schutter (midden) kreeg het eerste exemplaar van de speciale litho uit handen van burgemeester Rik Frans (links) en kunstenaar Hans Van Hees (rechts)

Het is niet de eerste keer dat de gemeente beroep doet op Van Hees. In 2017 maakte hij al een box met 10 mooie tekeningen van kenmerkende locaties uit de gemeente. Hij heeft ondertussen een fijne band met de gemeente opgebouwd en ontwierp ook eerder al de Gulden Garve en maakte een vernieuwde lay-out van het logo van de gemeente Stabroek. Vorig jaar maakte Van Hees al zulke litho’s, van enkele beeldhouwwerken die in de gemeente staan, en die dienst doen als relatiegeschenk. 

Frans, die toch wel een beetje overdonderd was omdat hij twee geschenken in ontvangst mocht nemen, was zeer tevreden en vindt de litho een prachtig werk omdat het de twee gansrijdersverenigingen van het grootste polderdorp weergeeft. Na de groepsfoto op de trappen van het gemeentehuis werd in aanwezigheid van Frans, zijn familie en vele sympathisanten het glas geheven.  

Alle aanwezigen gingen mee op de groepsfoto: vooraan de familie De Schutter en rechts de nieuwe voorzitter van de Polderbond Fons Stuyts

Deze exclusieve litho kan ook besteld worden bij Hans Van Hees email: vanheeshans@skynet.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.