Frans De Schutter schenkt ganzenrijders-pitteleer aan Poldermuseum

Frans Yzermans, voorzitter Heemkundige kring; Pieter Aendekerk, secretaris Polderbond; Ludo Van Den Maegdenbergh, ondervoorzitter van de Heemkundige Kring; Frans De Schutter, met pitteleer;
keizer Dennis Aendekerk en Alfons Stuyts, voorzitter van de Polderbond.

LILLO/STABROEK – Frans De Schutter schonk op zaterdag 10 september zijn beroemde ganzenrijders-pitteleer aan het Poldermuseum in Lillo. Frans droeg dat kostuum, met de bekende gekleurde bloemetjes, als Polderbondsvoorzitter. In april droeg hij zijn pitteleer voor de laatste keer tijdens het Keizerschap in Zandvliet.

Frans De Schutter was 31 jaar lang voorzitter van de Polderbond. In 2020 gaf hij de fakkel door aan Alfons Stuyts. In april 2022 droeg hij voor de laatste keer zijn pitteleer op het Keizerschap in Zandvliet. “Ik ben zeer vereerd om een gedragen iets hier vandaag af te geven aan het Poldermuseum en de Heemkundige Kring. Die pitteleer droeg ik op het vijftig jaar bestaan van de Polderbond”, vertelt Frans. “Voor het 75-jarig bestaan zal dat niet zo zijn, maar misschien dat we hem dan even kunnen lenen”, knipoogt hij.

Alfons Stuyts, Frans Yzermans, Ludo Van Den Maegdenbergh, Frans de Schutter, zonder pitteleer, keizer Dennis en Pieter Aendekerk

Het Poldermuseum en de Heemkundige Kring zijn zeer vereerd om de pitteleer in ontvangst te nemen. “Het is een prachtige schenking. Niet zomaar een kledingstuk, maar iets dat hij tientallen jaren gedragen heeft”, zegt Ludo Van Den Maegdenbergh, ondervoorzitter van de Heemkundige Kring. “Al wil ik hem vooral bedanken voor zijn vertrouwen om zoiets persoonlijk af te geven. Hij had het even goed in zijn kleerkast kunnen bewaren.” De pitteleer van Frans komt tegenover de keizersmantel van 1984 te hangen.

Ter bedanking kreeg Frans een bos bloemen, een doos met verschillende dranken en een primeur. “We hebben met de Heemkundige Kring besloten om eigen postzegels te maken. Een blad met tien zegels, gepersonaliseerd met alle (verdwenen) Polderdorpen en hun wapenschilden”, vertelt voorzitter Frans Yzermans. De eerste druk gaat dus naar Frans De Schutter, die daar thuis iemand heel blij mee zal maken. “Mijn vrouw Gerda verzamelt postzegels, dus die gaat tevreden zijn.” Het postzegelvel kost 20 euro en kan je bestellen via heemkringpolder@gmail.com of Frans Yzermans op 03.664.30.98 (na 19u)

Frans Yzermans overhandigt het eerste vel postzegels aan Frans De Schutter

Om de schenking officieel te maken, had Frans De Schutter nog wat ‘Ganzenrijderkes’, een mix van Elixir d’Anvers en Graanjenever. Samen met de onder- en voorzitter van de Heemkundige Kring, voorzitter van de Polderbond Alfons Stuyts, secretaris Pieter Aendekerk, keizer Dennis Aendekerk en zijn vriendin Amber klonken ze op de schenking. “Op het ganzenrijden, de Polderbond, het verenigingsleven én op de Polder”, eindigde Frans.

Frans schenkt een lekker ‘Ganzenrijderke’, een mix van Elixir d’Anvers en graanjenever

Bloemen
Een kenmerkend accessoire aan de pitteleer van Frans De Schutter was de bloem in alle kleuren van alle ganzenrijdersverenigingen. “Eerst had ik een roodgele das, voor Stabroek, maar het bestuur vond dat niet neutraal genoeg”, vertelt Frans, die dan besloot voor een bloem te gaan met alle kleuren. “Maar het geelrood van Stabroek moest in het midden, als stamper van de bloem. Als een bloem al zijn bladeren verliest, blijft de stamper over.”

De pitteleer hangt netjes in de kast

Bij de laatste editie dat hij zijn pitteleer droeg, kwam er een tweede bloem, met de kleuren van de Vrouwengans. Bij die bloemen heeft Frans nog een duidelijke boodschap. “Eigenlijk is dat iets waar de politiek een voorbeeld aan kan nemen. Die bloem toont dat alle verenigingen moeten samenwerken en elkaar niet tegenwerken. Met de Polderbond en de ganzenrijdersverenigingen doen wij dat al jaren, anders lukt het niet. Dat de politiek daar maar eens over nadenkt.” Het verhaal van de bloem kan je binnenkort ook lezen in het Poldermuseum.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *