Fons Wouters sluit de deuren van Delhaize Zandvliet

Leen Maes, Fons Wouters en Ludo Van den Maegdenbergh

Lauranne, Leen, Maïté (in winkelkar) , Ludo en Magali

Zandvliet – Zaterdag om 18u stappen Ludo Van  den Maegdenbergh, zijn echtgenote Leen Maes en Fons Wouters (92) naar buiten. Achter hen sluiten de automatische deuren.  Een tijdperk is afgerond. De eerste klant uit 1966 is nu de laatste klant in 2017. Leen en Ludo hebben een speciale sleutel bij zich. Er hangt een logo aan van Unic. Fons krijgt hem nadat hij symbolisch het eerste warenhuis in Zandvliet achter zich op slot doen.
“1 juli 1966 was ik de allereerste klant in de Unic van toen. De vader van Ludo en ik waren kaartvrienden en dus kon ik zijn plan om in Zandvliet te starten met een Unic van nabij volgen. Toen de Unic open ging, wilde ik de eerste klant zijn. Gewoon om mijn vriend te steunen en om ook de eerste te zijn”, geeft Fons Wouters (92) toe.
Fons kon toen onmogelijk weten dat hij meer dan een halve eeuw later de laatste klant zou zijn in dezelfde winkel. “Het is spijtig! Maar alhoewel Ludo en Leen hier vanaf straks niets meer voor het zeggen hebben, blijf ik toch mijn inkopen hier doen. Ik ben te oud om verder weg te gaan.”
Duizenden keren is Fons hier over de vloer geweest. “Nu nog kom ik verschillende keren per week in de winkel. Mijn vrouw en ik eten samen een brood per dag en dat komt altijd van hier. In al die decennia heb ik de winkel en het aanbod aan producten zien evolueren. Ik kan me herinneren dat in de eerste jaren de koffie nog in de winkel werd gemalen en dat ik zonder moeite de weg naar de chocoladerepen van Perrette vond. Maar dat is al lang geleden. Jullie verkochten toen nog lusters”, zegt Fons terwijl hij naar Ludo Van den Maegdenbergh en zijn vrouw Leen Maes kijkt. Beiden knikken bevestigend.
Sinterklaas
Fons Wouters kwam niet alleen als klant over de vloer. Dertig jaar lang stapte hij op het einde van het jaar ook binnen als Sinterklaas. “Ik deed dat niet alleen in de warenhuizen van Ludo en Leen, maar ook in de basisscholen en bij tal van verenigingen in de polder. In totaal ben ik 43 jaar op pad gegaan als Sinterklaas. Eigenlijk moet ik eens informeren of ik daar geen aanvullend pensioen kan voor trekken. Weet jij waar ik dat moet aanvragen?” grapt hij.
De polder zit vanaf nu niet echt zonder warenhuizen. Dinsdag 1 augustus gaat de winkel in Zandvliet terug open. Berendrecht heeft vanaf 23 augustus een Carrefour. In Zandvliet blijft de winkel varen onder de vlag van Delhaize.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *