43ste Scheldewijding en Doelse feesten in sfeer van optimisme


Op zondag 6 augustus vindt voor de 43e keer de Scheldewijding plaats in Doel. Ditmaal – gezien de recente ontwikkelingen – in een sfeer van optimisme.
Toen in 1975 de Scheldewijding een eerste keer plaats vond was dat om duidelijk te maken dat men het niet eens was met de uitbreidingsplannen van de Haven van Antwerpen die het Scheldedorp bedreigden. Dit jaar vindt de Scheldewijding al voor de 43e keer plaats. En de boodschap blijft ongewijzigd: een havenuitbreiding die enkel inzet op de inname van een historisch dorp en grote oppervlakten open ruimte is niet meer van deze tijd.
Sedert vorig jaar is de juridische situatie in Doel volledig veranderd. De Raad van State heft alle bestaande havenplannen naar de prullenmand verwezen. Doel is officieel terug woongebied. Van het plan om Doel en 1500 ha polderland op de schop te nemen voor de havenuitbreiding blijft niets over.
Doel ligt er nog altijd zieltogend bij. En toch, afgelopen maanden vestigden zich, voor het eerst sedert lang, weer nieuwe bewoners in het dorp. Gemeenschapshuis De Doolen startte renovatiewerken, Watersportvereniging De Noord blijft een bloeiende vereniging. De kerk van Doel, een perfect onderhouden pareltje. Restaurant De Molen en Taverne Doel 5 zijn begrippen in de ruime regio. Het jaarlijkse familiefolkfestival ‘Palletfolk’ heeft er zijn vaste stek.
Samen met hen blijven we geloven in de toekomst van dit dorp. Een plek, schitterend gelegen aan de Schelde. Een plek met nog altijd enorm veel mogelijkheden. Dàt willen de Doelse Feesten en de Scheldewijding duidelijk maken.
Programma
De activiteiten starten vanaf 10u met een grote romme-l en brocantemarkt in de verschillende straten van het dorp. In de Hooghuisstraat en een deel van de Engelse Steenweg vindt de ambachtenmarkt en de infomarkt plaats.
Rechtover het klooster van Doel in de Hooghuisstraat hebben de ridders van Pendragon hun kampement. Er is een wapenrek, kookvuur, smidse. Er worden onder meer wapens gesmeed en er kunnen helmen en  wapenuitrusting gepast worden. Er vinden ook regelmatig zwaardgevechten plaats. Ook nog over het klooster wordt er aan schaapdrijven met honden gedaan. Kinderen kunnen er ook ezelritjes doen.
Aan de kerk zijn de Vlaamse smeden aan het werk. U kan er ook kennis maken met Saeftinger présalé-rundvlees.
Op de Scheldedijk vindt zowel in de voormiddag als in de namiddag een grote roofvogelshow plaats.
De Scheldewijdingsmis olv pastoor Van de Velde vindt plaats om 14u. De mis wordt opgeluisterd door het koor ‘In Dulci Jubilo 2000’ uit Appelterre olv Theo Van Santen. Om 14.45u vertrekt dan de stoet van aan de kerk begeleid door het volksmuzikantenorkest van de Fanteyfare richting Schelde. Aansluitend vindt de eigenlijke Scheldewijding en bootwijding plaats. De wijding wordt opgeluisterd door twee shantykoren Zuid-West 10 uit Nederland en Gaffeltuig uit Vlaanderen.
Er zijn rondleidingen voorzien in de kerk van Doel. Eten en drinken kan op diverse terrassen en bij de plaatselijke Horeca: De Molen, Doel 5, WSV De Noord, De Doolen,…
Er zijn ook infostanden van de Erfgoedgemeenschap Doel en Polder, het PolderMAS, Doel 2020, de Derde Generatie, Rijk Polderland, Doelland (Architectuurproject Doel van KUL – St.Lucas) , Red de Polder uit Zeeuws-Vlaanderen en vzw Tolerant – varend Erfgoed.
Muzikaal worden de feesten gedurende de namiddag mee opgeluisterd door Sjores uit Hulst. In De Doolen treden vanaf de namiddag verschillende groepen op uit binnenland en buitenland. Orgamusa, de folkband rond de familie Bauweraerts verschijnt om 17u op het podium. Om 18u treedt het 12-koppige muziekensemble ‘de Ledebirds’ op die het publiek vergast op Oost-Europese en Balkanmuziek. Taxi-Lane sluit om 19u af met stevige rock.
Minister Ben Weyts heeft op 25 juli aan de organisatoren laten weten dat voor 2017 (en normaliter ook voor 2018) het veer kan uitvaren op de dag van de Scheldewijding. Lees het eerder gepubliceerd artikel (dd. 28 juli) : Veer Lillo-Doel zal op zondag 6 augustus opnieuw varen.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *