Fernande Brughmans, schoondochter Marten Melsen overleden


Op de foto links Fernande Melsen – Brughmans en rechts Nathalie Melsen

 

Op 21 december overleed in haar rusthuis te Berchem Fernande Brughmans, weduwe van Adriaan Melsen (Stabroek 1910 – Kapellenbos 1985) en schoondochter van kunstschilder Marten Melsen. Ze was omringd door bijna alle zeven kinderen en veertien kleinkinderen, en blij met een lang, dynamisch leven vol van liefde voor haar medemens.

Fernande Brughmans was geboren en getogen in de florerende winkel van haar ouders op de Keyserlei te Antwerpen, die tot kortgeleden bleef voortbestaan. Na franstalige studies in de Filles de Marie te Antwerpen werkte ze tijdens WO II in de zaak thuis, tot haar huwelijk in 1950 met de oudste zoon van Marten Melsen (1870-1947). Ze vestigden zich te Kapellenbos en kregen 7 kinderen, 14 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen!

Na een huwelijk van 35 jaar heeft ze Adriaan Melsen nog 27 jaar overleefd. Recent mochten we Fernande nog zien op de Melsen-tentoonstelling in het Ravenhof te Stabroek, en was ze verleden jaar aldaar ook aanwezig op het kerstconcert met muziek van componist August De Boeck (1865-1937). Deze toondichter was goed bevriend met haar schoonvader, en is te zien als één van de drie koningen op Melsen’s opmerkelijke schilderij Drie Koningen: het is Melsen’s interpretatie van de Kerstkribbe, met Stabroekse boeren op bezoek bij de jonge moeder met kind (Adriaan Melsen)!

Naast haar rol van lieve moeder en grootmoeder was Fernande Melsen-Brughmans zeer cultureel en sociaal aktief. Ze speelde piano, zong gedurende vele jaren in het kerkkoor, sprak 7 talen en reisde naar alle continenten van de wereld. Ze was ook lid van de Stichting Marten Melsen en was bestuurslid van verscheidene parochiale verenigingen te Heide (waaronder KAV en de Middenstandsvrouwen) en het éérste vrouwelijk bestuurslid van de kerkfabriek. Een kleine vrouw maar een zeer grote dame, die een grote leegte nalaat.

Vrijdag 28 december 2012 wordt er afscheid genomen van haar om 11 uur in de St. Jozefkerk te Heide-Kalmthout.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.