Europese Innovatiefonds steunt CCS project Air Liquide en BASF

Air Liquide en BASF hebben plannen om de grootste grensoverschrijdende Carbon Capture and Storage (CCS) waardeketen ter wereld te ontwikkelen. Het doel hiervan is om CO2 emissies aanzienlijk te verminderen binnen de chemiecluster van de haven van Antwerpen. Het gezamenlijke project “Kairos@C” werd als een van de zeven grootschalige projecten uit meer dan 300 aanvragen door de Europese Commissie geselecteerd voor financiering vanuit het Innovatiefonds.

Kairos@C zal door Air Liquide en BASF samen uitgevoerd worden op hun Antwerpse chemische site. Door 14,2 miljoen ton CO2 in de eerste 10 jaar van haar bestaan te vermijden, zal het een significante bijdrage leveren aan de Europese doelstelling om klimaatneutraal te worden tegen 2050.

Naast de combinatie van CO2 afvang, liquefactie, transport en opslag op grote schaal in de Noordzee, omvat het project verschillende innovatieve technologieën. Zo zal CO2 van productie-installaties worden afgevangen door Air Liquide’s gepatenteerde CryocapTM technologie en gebruikt BASF haar Sorbead® oplossing voor het drogen van CO2. Volgens planning wordt het project in 2025 operationeel.

Kairos@C bereidt in de Antwerpse haven de volgende fases van koolstofreductie voor. Het project wordt eveneens verbonden met de gedeelde infrastructuur voor CO2 transport en export, inclusief een unieke CO2 liquefactie en export terminal, die wordt gebouwd onder de koepel van “Antwerp@C”, een consortium dat de CO2 emissies tegen 2030 wil halveren in de haven van Antwerpen. Air Liquide en BASF zijn stichtende leden van Antwerp@C.

Benoît Potier, Voorzitter en Chief Executive Officer van Air Liquide, stelt: “In overeenstemming met haar duurzaamheidsdoelstellingen, waartoe koolstofneutraliteit tegen 2050 behoort, is het Air Liquide’s ambitie om actief bij te dragen tot de opkomst van een koolstofarme maatschappij. Energietransitie vereist het aanpakken van complexe projecten en het bundelen van de krachten tussen zowel de publieke als de privésectoren om deze transitie te faciliteren en de projecten te realiseren. We zijn verheugd dat het Kairos@C project werd geselecteerd door het Innovatiefonds en het dankzij enkele innovatieve Air Liquide technologieën zal bijdragen tot de Europese klimaatdoelstellingen. Air Liquide en BASF hebben sinds meer dan 50 jaar een strategisch partnership in de haven van Antwerpen en met dit baanbrekend project start een nieuw hoofdstuk in onze samenwerking in de richting van een duurzamere industrie.”

Dr. Martin Brudermüller, Voorzitter van de Board of Executive Directors van BASF SE zegt: “BASF wil 25% van haar CO2 emissies tegen 2030 verminderen in vergelijking tot 2018 en wil tegen 2050 netto nul CO2 emissies bereiken. Om deze uitdagende doelstellingen te bereiken, moeten we alle beschikbare technologieën benutten. In het bijzonder voor BASF’s Verbund site in Antwerpen, gezien haar uitstekende ligging in de haven van Antwerpen met directe toegang tot de zee, is CCS een aantrekkelijke oplossing ter vermindering van de CO2 emissies uit productieprocessen op industriële schaal binnen een relatief kort tijdsbestek. Daarom kan Kairos@C een nieuwe belangrijke stap worden op weg naar klimaatneutraliteit.”

Het Europese Innovatiefonds is wereldwijd een van de grootste programma’s ter promotie van innovatieve koolstofarme technologieën die de Europese industrie moeten decarboniseren. De toekenning van deze financiële steun is een essentiële mijlpaal voor het nemen van een definitieve investeringsbeslissing en de start van de projectuitvoering.

©BASF

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder